”Svårt att se vinningen med att chefer söker om sina jobb”

2015-07-27 07:00 Elisabet Örnerborg  
Jens Andersson. Foto: Jens Anderssons egna bild

Experter avråder starkt från att låta chefer söka om sina jobb.<br/>– Det är att lägga över bördan på de anställda, säger Setterwalls vd advokat Åsa Erlandsson.

Inom staten kan det finnas en skyldighet att utlysa tjänster innan de tillsätts och när gamla tjänster har upphört. Annars ser Ledarnas förbundsjurist Jens Andersson, som håller kurser i att leda i förändring, ingen fördel med att låta anställda söka om sina jobb. Arbetsgivaren har fortfarande en omplaceringsskyldighet.

– Arbetsgivaren som vill uppnå en förändring riskerar att tappa chefernas engagemang. Om chefen inte känner sig trygg i den sits han eller hon är i, så är det svårt att engagera andra, säger Jens Andersson.

Risken är, menar han, att i stället för en önskvärd förändring kommer alla att jobba på som vanligt efter ett tag. I de exempel på lyckade förändringar han känner till har arbetsgivaren fått med sig cheferna på ett tidigt stadium. Men det är inte bara i statliga myndigheter folk uppmanas att söka om sina jobb.

– Det förekommer inom andra organisationer också. Jag har svårt att se vinningen med det. De som varit chefer och inte får fortsätta riskerar att gå runt och visa missnöje efteråt. I stället bör man involvera dem, förklara varför och försöka hitta nya roller eller ett bra avslut. Ju tidigare man involverar, ju bättre är förutsättningarna. Ett av de viktigaste budskapen i förändring är att förklara varför.

Att kräva att anställda ska söka om sina tjänster är ingen metod Setterwalls rekommenderar sina klienter på den privata sidan att använda sig av.

– Det är inte den väg som anställningsskyddslagen anvisar och då är det lätt att arbetsgivaren missar formalia. Dessutom är det att lägga över hela bördan på arbetstagarna, säger Setterwalls vd advokat Åsa Erlandsson, som är specialiserad på arbetsrätt.

Visserligen finns det en liten fördel för arbetsgivaren att bara de som är intresserade söker, vilket innebär färre sökande att välja bland, menar hon. Men då kan arbetsgivaren missa duktiga medarbetare som av olika anledningar låter bli att söka.

– De hade kanske behövt få veta att arbetsgivaren anser dem lämpliga för tjänsten, säger Åsa Erlandsson.

Jens Andersson råder de polischefer som nu ska söka om sina jobb att se över sina cv:n och se till att all ytterligare kompetens de skaffat sig under anställningstiden finns med.

– Ta med alla interna kurser och uppdrag, lita inte på att arbetsgivaren känner till dem. Det finns en risk att sitta passiv och tro att alla vet hur bra man är.

 

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer