Tio tusen kronor blev elva hundra

2012-10-17 23:00 Elisabet Örnerborg  

Lärare runt om i landet demonstrerar mot att uppgörelsen med Sveriges Kommuner och Landsting blev långt under kravet på tio tusen i påslag. – Det är viktigt att de visar att det här inte räcker, säger Lärarförbundets förhandlingschef Mathias Åström.

Lärarna ville ha tio tusen kronor mer och att ett första steg dit skulle tas i den här avtalsrörelsen. De sa ja till 4,2 procent i år. Nästa år får de nöja sig med löneökningar som alla andra, även om överenskommelsen säger ”minst industrimärket”. De följande två åren är sifferlösa.

Ordföranden för Sveriges Kommuner och Landstings förhandlingsråd, Ingela Gardner Sundström, är mycket nöjd med att fått till ett längre avtal ”som ger oss lugn och ro”. Hon är också nöjd med att avtalets år tre och fyra är sifferlösa.

– Inslaget med sifferlösa år ger ett efterlängtat utrymme för lokal lönebildning och möjlighet att satsa särskilt på skickliga lärare. Vi hoppas att det ska leda till en ökad lönedifferentiering bland lärarna där goda insatser premieras, säger hon i en kommentar.

Lärarna har prövat sifferlösa avtal tidigare, men då fungerade det inte så bra. Visst var kritiken stor och bred 2007 mot ett antal kommuner som inte kunde hantera det hela, men nu måste de visa att de lärt sig något, menar Lärarförbundets förhandlingschef Mathias Åström.

– Kommunerna måste förstå att de ska satsa på lärarna, det ska vara mer än märket 2013. Det ska vara rejäla löneökningar 2013, 2014 och 2015. Om kommunerna inte ser till att det blir så kommer avtalen att sägas upp och lärarkrisen fördjupas, säger han.

Lärarförbundet fortsätter nu det intensiva arbetet för en långsiktig uppvärdering av yrket, i lokala förhandlingar, diskussioner med politiker och på debattsidor. Det här avtalet är ett första steg. Att lärarna protesterar ser Mathias Åström som en förutsättning till nästa steg.

– Utan lärarnas protester mot sina låga löner hade vi inte haft ett avtal på 4,2 procent.

Även Lärarnas riksförbund talar om att det här avtalet är början till en uppvärdering av läraryrket. På förbundets webb finns de 4,2 procenten omräknade i pengar: I snitt innebär avtalet 1 100 kronor mer per månad för landets cirka 200 000 lärare. Det återstår alltså 8 900 kronor för att nå lärarnas mål.

Fredsplikt i tre år

Det fyraåriga avtalet ger 4,2 procent i löneökningar från den 1 april i år. Det är klart mer än industrinormens 2,6 procent – i år. Men sedan råder fredsplikt på lärarfronten i tre år. Det är först avtalets fjärde år som går att säga upp.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer