Äldreombudsman: ”Attityden är allmänt positiv - de behöver oss”

2018-11-15 00:00 Mikael Kindbom  
”Vi har aldrig haft någon diskriminering mot äldre inom kyrkan. Attityden är allmänt positiv och de behöver oss”, säger Sten Bylin, den första äldreombudsmannen någonsin inom den fackliga världen. Foto: Izabelle Nordfjell

ANSTÄLLNINGSINTERVJUN. Sten Bylin är Sveriges första fackliga äldreombudsman och ska svara på frågor från medlemmarna i Kyrkans akademikerförbund. Förbundet organiserar allt ifrån präster och diakoner till kyrkomusiker och administrativ personal.

Sten Bylin var under större delen av sina 30 år som kyrkoherde fackligt aktiv på halvtid. Det fortsatte han med även efter pensioneringen 2014. Nu sitter han hemma och svarar på frågor som äldreombudsman på deltid. 600 av de 5 000 medlemmarna i förbundet är pensionärer och många av dem jobbar fortfarande i olika grad.

– Vi har en stor andel medlemmar som är pensionärer. De behöver hoppa in för att de yngre ska slippa gå på knäna på grund av personalbrist. Tyvärr har Svenska kyrkan misslyckats med att rekrytera tillräckligt med personal. När äldre går in och jobbar uppstår frågor om typ av anställning, lön och anställningsskydd exempelvis. Många har redan hört av sig till mig med frågor.

Vad frågar de om?

– Det ringde en äldre herre häromkvällen som nyligen hade tagit teologiexamen och undrade om han kunde få prästvigas. Jag rekommenderade honom att kontakta biskopen.

Vad säger de yngre medarbetarna när en äldre kyrkoherde går in och vikarierar?
– De är jättetacksamma. När det hopar sig med begravningar, vigslar och dop vill de inte gärna säga nej trots att de överstigit sitt arbetstidsmått. De tvingas gå på knäna. Då kan pensionärer ta enskilda förrättningar eller en tjänst för en tid.

Borde du inte vara avlönad av Svenska kyrkan också när du bidrar till att åtgärda personalbristen?

– Jo, det har du faktiskt rätt i, för vi hjälper ju dem, och en pensionär som tjänar 40 000 kronor i månaden kostar 6 000 kronor mindre än de yngre i avgifter och pensionsavsättningar. Men ett syfte med tjänsten som äldre­ombudsman är också att äldre medlemmar ska känna att de får något extra.

Vad är annars fördelen och nackdelen för en arbetsgivare att anställa pensionärer?

– Som äldre känner jag att jag inte orkar lika mycket. Men det finns en stor erfarenhetsbank att ösa ur som väger upp det.

Vad är ditt råd till anställda som närmar sig pensionsåldern?

– Det är klokt och värdefullt att trappa ned långsamt genom att gå ner på deltid. Att sluta tvärt kan vara jobbigt.

Karriär

1984

Kyrkoherde i Grundsunda församling.

1989

Ordförande i Kyrkans akademikerförbund i Härnö­sands stift på halvtid.

2018

Äldreombudsman i förbundet.

Mikael Kindbom

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer