Uppsägning kan bli sista utvägen

2012-12-12 23:00 Birgitta Ländin  

Får man säga upp den som orsakar bråken på arbetsplatsen? Ja – ibland, säger Arbetsdomstolen.

– Arbetsgivaren ska ha saklig grund för uppsägningen. Det innebär också att en ordentlig omplaceringsutredning först ska ha gjorts, säger Johanna Read Hilmarsdottir på Sveriges Kommuner och Landsting, SKL.

En distriktssköterska i Stockholm sades upp. Han hade jobbat på sammanlagt tio olika avdelningar inom landstinget och mot honom vändes hans samarbetsproblem och ovilja att följa arbetsgivarens instruktioner.

Svårigheterna ansågs så allvarliga att de motiverade uppsägningen. Landstinget hade försökt att hitta bra placeringar för sköterskan, ansåg Arbetsdomstolen i en dom 2009.

Ett annat fall från samma år rörde en biståndshandläggare i Norrköping som sades upp av personliga skäl. Hon hade omplacerats på grund av samarbetsproblem från en avdelning till en annan, där det också blev problem.

Arbetsdomstolen ansåg att arbetsgivaren även i detta fall haft sakliga skäl för att skilja personen från anställningen som biståndshandläggare. Men omplaceringsutredningen visade att det fanns 100 lediga arbeten hos kommunen och hon hade kunnat erbjudas arbete som personlig assistent eller skolassistent. Uppsägningen ogiltigförklarades och kvinnan fick skadestånd.

Birgitta Ländin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer