Vapen glömt på bänk motiverade varning

2016-04-27 23:00 Ann Norrby  

Polisbefälet glömde att låsa in sitt vapen efter ett långt och pressat arbetspass. Risken att vapnet kom i orätta händer motiverar att han blev varnad, anser AD.

Polisbefälets avdelning hade varit kommenderad till ett fotbollsderby mellan AIK och Djurgården på Friends Arena sommaren 2014. Poliserna skulle se till att de två lagens supportrar inte möttes. Det lyckades både före och under matchen. Flera poliser blev skadade, en allvarligt. Avdelningen fick sedan rycka ut på ett nytt larm om supporterslagsmål som pågick i Stockholms innerstad.

När polisbefälet kom tillbaka till stationen glömde han att låsa in sitt tjänstevapen i samband med att han bytte om från uniformen. Vapnet blev liggande på en bänk i omklädningsrummet. Omklädningsrummet ligger inom polisens skalskydd och ska bara användas av poliser. Eftersom det var mitt i natten fanns det heller ingen lokalvårdare eller andra anställda i lokalerna.

I mitten av december fick polisbefälet en varning. Två av personalansvarsnämndens ledamöter ansåg att han inte skulle få det på grund av förmildrande omständigheter.

Polisförbundet: Varningen ska undanröjas. Det var fel att ge polisbefälet en disciplinpåföljd i form av en varning. I första hand var hans glömska inte ett sådant åsidosättande av hans skyldigheter som motiverar en varning, i andra hand var det fråga om ett ringa fel.

Staten: Glömskan var ett åsidosättande och det var inte ett ringa fel att glömma vapnet i omklädningsrummet.

Arbetsdomstolen: Polisbefälets glömska förklaras av det långa och utomordentligt pressande arbetspass han just hade genomfört. Han hade tidigare inte gjort något liknande. Men genom hans glömska riskerade vapnet att hamna i orätta händer. Hans fel var inte ringa. Därför var det motiverat att han fick en varning.

DOMSLUT

Polisförbundets talan avslås och förbundet får betala statens rättegångskostnader på 54 684 kronor.

Ann Norrby

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer