FT hade haft en tillsvidareanställning som lektor på ett universitet i Rumänien när hon år 2015 pensionerades i samband med att hon uppnått den lagstadgade pensionsåldern om 65 år. Efter sin pension blev hon visstidsanställd i ett halvår, men den visstidsanställningen förnyades inte. Anledningen till det var att det bara var lektorer som var doktorandhandledare som fick fortsätta att vara visstidsanställda.
Den pensionerade lektorn väckte talan i domstol mot universitetets beslut och menade att det var diskriminerande. För att kunna avgöra målet ansåg sig den rumänska domstolen behöva fråga EU-domstolen om det var förenligt med EU:s diskrimineringsregler att behandla pensionerade lektorer på detta sätt.
EU-domstolen konstaterade i sin dom att det följer av första artikeln i likabehandlingsdirektivet att det är tillämpligt på ”diskriminering i arbetslivet”. Eftersom den berörda lektorn hade uppnått lagstadgad pensionsålder kunde det inte vara fråga om diskriminering i arbetslivet. Därför var det inte åldersdiskriminering att särbehandla den pensionerade lektorn.
EU-domstolen prövade därefter även om det kunde vara fråga om det aktuella fallet kunde vara i strid med reglerna om förbud mot diskriminering av visstidsanställda. Reglerna om förbud mot diskriminering av visstidsanställda gör inte skillnad på pensionerade arbetstagare på samma sätt som bestämmelserna i likabehandlingsdirektivet. EU-domstolen kom därför fram till att det kan vara diskriminerande att bara tillsvidareanställa lektorer som också är doktorandhandledare om det inte är så att arbetsuppgifterna och kvalifikationerna skiljer sig tillräckligt mycket.
Kommentarer
Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.
Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.