Var matbudets arbetsgivare Foodora eller egenanställningsföretaget?

2022-01-26 19:56 Jonna Söderqvist  
Arbetsdomstolen uppger att en muntlig förberedelse är inplanerad till slutet av mars 2022. Foto: TT

TEMA PLATTFORMSFÖRETAG. Transportarbetareförbundet har stämt Foodora. Förbundet anser att Foodora skjutit in ett egenanställningsföretag mellan matbudet och bolaget, och att det är viktigt att Arbetsdomstolen principiellt prövar målet eftersom konstruktionen är vanlig inom delningsekonomin.

Delningsekonomin har nått Arbetsdomstolen, och den första civilrättsliga prövningen av vem som har arbetsgivaransvaret för ett matbud – Foodora som matbudet utförde arbete för eller egenanställningsbolaget. Matbudet hade haft en allmän visstidsanställning hos Foodora sedan februari 2019. Anställningen upphörde i slutet av juni 2019. När budet, också i slutet av juni, övergick från att använda cykel till att använda moped blev han hänvisad till företaget Pay Salary AB.

Han fortsatte att utföra arbete åt Foodora via deras applikation, medan Pay Salary betalade lön, skatteavgifter och så vidare. Matbudet fortsatte arbeta fram till slutet av juni 2021, och fick också under den här tiden skyddsutrustning och arbetskläder via Foodora.

I slutet av juni 2021 stängdes matbudet av från Foodoras app. Det likställer förbundet med ett avskedande, eftersom matbudet inte längre kunde utföra sitt arbete.

Transport anser att matbudet varit arbetstagare hos Foodora under hela perioden, och att Pay Salary inte kan ses som matbudets arbetsgivare. Förbundet kräver att Arbetsdomstolen ska förklara matbudet anställt, att avskedandet ska ogiltigförklaras och att bolaget ska betala i 200 000 kronor i allmänt skadestånd.

Foodora bestrider yrkandena. Enligt bolaget hyrde det in matbudet via Pay Salary Ab från slutet av juni 2019, vilket enligt bolaget framgår i både anställningsavtalet mellan matbudet och Pay Salary, liksom i serviceavtalet mellan Foodora och Pay Salary.

Foodora för vidare fram att det tillhandahållit nödvändig arbetsutrustning och lett och fördelat på det sätt en uppdragsgivare gör i förhållande till anlitad eller inhyrd personal. Enligt bolaget var orsaken till avstängningen från appen en nedåtgående trend i beställningar.

Ombud för matbudet, Transports medlem, är Annett Olofsson och Sonia Ekestam vid LO-TCO Rättsskydd.

Foodoras ombud är advokaten Jens Tillqvist och jur.kand. Klara Wirén vid Advokatfirman Cederquist Kb.

Arbetsdomstolen uppger att en muntlig förberedelse är inplanerad till slutet av mars 2022.

Jonna Söderqvist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen