"Våra grupper måste ha kompensation"

2022-05-18 19:49 Leif Holmkvist  

INFÖR AVTALSRÖRELSEN. Parterna utanför industriavtalet varnar för en stökig avtalsrörelse. Fortsatt hög inflation riskerar att utlösa en kompensationskarusell.

Inflationen är den högsta på nästan 30 år. Överlag är osäkerheten om ekonomin stor. Lag & Avtal pejlar läget hos parterna inför den kommande avtalsrörselsen.

– Vi får dagligen samtal från frustrerade medlemmar som inte får ekonomin att gå ihop. Då är det vår fackliga uppgift att hjälpa dem få ihop livspusslet. Att bara hålla tillbaka när alla priser skenar kommer inte att gå. Vi ska ha vår del av kakan.

Läs mer: "Vi utgår från att Riksbanken gör sitt jobb"

LO inleder nu sina diskussioner om samordning, men Johan Lindholm, Byggnads ordförande. förutspår en besvärlig avtalsrörelse.

– Jag tror det kommer att bli stökigt. Vårt jobb är att säkra medlemmarnas reallön och det är ingen tvekan om att våra grupper måste ha kompensation. Vi har länge sagt att modellen med märket måste utvecklas. Men vi måste lösa det inom LO-familjen först. Om vi inte går i takt blir det svårt att hitta det rätta löneutrymmet.

Men om de märkessättande parterna tar höjd för inflationen motverkas hela syftet med industriavtalet, påpekar Byggföretagens förhandlingschef Mats Åkerlind.

– Ja, det vore olyckligt. Märket kom ju till för att förhindra att reallöneökningar äts upp av inflation. En tillfällig svacka i reallön ett år ska inte föranleda förändringar i konstruktionen. Det skulle bara späda på inflationsbrasan.

Mats Åkerlind förlitar sig på att industriavtalets parter har is i magen och att övriga parter kan stå emot kortsiktiga kompensationskrav.

– Jag tror det finns stor förståelse hos de märkessättande parterna för detta. Det är tydligt att Byggnads nu kommunicerar kompensationskrav. Det tyder på en bristande förståelse för hur märkessättningen bör fungera. Betalningsförmågan bör avgöra.

Antalet gula maskiner och byggkranar brukar ses som en konjunkturindikator, men byggbranschen står och väger, anser Mats Åkerlind.

– Vi har stora problem med energikostnader och dyrare insatsvaror. Det leder till höjda priser, vilket kan få kunder att tveka om att sätta i gång byggen. För att inte tala om vad som skulle hända om Cementa vid årsskiftet skulle få ett nej till fortsatt kalkbrytning.

Om det är några som har praktisk koll på inflationen så är det medlemmarna i Handelsanställdas förbund som dagligen slår in allt högre priser i kassan. Förbundets andre vice ordförande Martin Nyberg bevakar inflationen noga.

– Den är kännbar för våra medlemmar. Vi ingår ju i LO-samordningen och har än så länge tilltro till att målet om två procent kan hållas på sikt. Det var ju en tid när den faktiskt var noll, man måste kunna se det över en längre period.

Efter sommaren håller förbundet sina avtalskonferenser med sikte på att formulera lönekraven på LO:s representantskap i oktober. Martin Nyberg anser det rimligt att den konkurrensutsatta sektorn går före och sätter märket.

– Mest intressant för våra grupper är hur man kan fördela inom märkets procentsats. Vi vill ha kronor som gynnar våra lågavlönade. Men om legitimiteten i märket ska behållas måste Riksbanken få ner inflationen. Om många grupper begär kompensation hotas hela modellen. Och det är en väldigt orolig tid, där ränteutvecklingen kommer att spela stor roll.

Kommunals avtalssekreterare Johan Ingelskog beskriver läget som "oerhört problematiskt".

– Det är nog det svåraste läget sedan industriavtalet tecknades. Vi har en helt ny spelplan och ett helt nytt läge med en inflation som vi inte sett på 30 år. Ja, det blir en problematisk avtalsrörelse.

Än så länge väljer Kommunal att lita på att riksbankschefen Stefan Ingves får bukt med inflationen innan avtalen ska träda i kraft nästa vår.

– Vi utgår från att Riksbanken håller sitt inflationsmål, så att märket kan sättas vid två procent plus produktivitetsutvecklingen. Men det finns en risk att de inte klarar det och vi diskuterar nu i LO om inflationen är kortvarig eller något vi måste se på sikt.

Det överordnade målet om reallöneökningar, som parterna levererat i snart 30 år, är hårt pressat under innevarande avtalsperiod, konstaterar Johan Ingelskog.

– Nu förlorar våra medlemmar varje gång de går och handlar, men i början av avtalsperioden var reallöneökningen god. Man måste se det över en hel avtalsperiod.

Många av de kommunala avtalen löper ut först 2024, men märket har givetvis sin begränsande roll, konstaterar Lärarförbundets förhandlingschef Mathias Åström.

– Den största utmaningen på skolans område är den skriande personalbristen. Lönen är viktig för att kunna rekrytera, men också utvecklingsmöjligheter och balans i yrket och livet. Många väljer bort yrket och det är ett bekymmer för de flesta kommunala yrkesgrupper som arbetar med människor.

Inflationshotet lämnar han åt märkessättarna att hantera.

– Vi har individuell lönesättning och en extrem efterfrågan så får vi se vad det innebär för möjligheten att skapa attraktivitet i yrket. Men jag tror att märket kommer att hålla, funktionaliteten är god.

ST:s förhandlingschef Åsa Erba Stenhammar ser stor pedagogisk uppgift för parterna om märket ska hålla.

– Nu utmanas den kunskap vi har om modellen av en generation som inte har erfarenhet av inflationsspiralen. Om vi drar i väg med kraftiga löneökningar hamnar vi där igen. Att informera om det är en uppgift som inte bara ligger på facket, utan på alla parter och ägare när de lönesätter sina chefer.

När märket ska sättas är det viktigt att se utvecklingen över tid, betonar hon.

– Tyvärr har ju många förbund sifferlösa avtal. Men vi måste ha en siffra i våra avtal för att motverka ryckigheten i myndigheternas finansiering och produktivitetsavdragets effekter.

Den privata tjänstesektorn har svårt att kompensera sig för prisökningarna, framhåller Almegas arbetsgivarpolitiska chef Stefan Koskinen.

– Det är inte efterfrågan som rusar, utan inflationen beror i huvudsak på pandemin och kriget i Ukraina. När vi inte kan kompensera oss riskerar jobb att försvinna.

Han hoppas på lägre inflation i höst och att parterna kan tygla sina medlemmar:

– De inhemska facken har starka vapen och de tvekar inte att använda dem. Om det kommer kompensationskrav är faran att märket inte kan leverera reallöneökningar. Så förstör inte det här nu, manar Stefan Koskinen och påminner om när inflationen låg runt nollan.

– Då sade facken att de ville bidra till inflationsmålet på två procent. Jag hoppas att de säger så i år också.

Leif Holmkvist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer