Varje minut räknas i mataffären

2015-03-25 23:00 Birgitta Ländin  

Du stämplar in när du börjar dagens pass. Du stämplar ut för rast och när du går hem. En missad minut ger avdrag på lönen.– Du får betalt för den tid du arbetar. Det är väl inget konstigt med det? säger Jeanette Sjödin, vd och en av tre köpmän på Ica Ringen i Stockholm.

Det lyser ett antal små gröna lampor vid de listade namnen intill den elektroniska stämpelklockan. Dessa lampor visar vilka i personalen som är på plats. Andra är släckta den här fredagsförmiddagen. En lampa blinkar.

– Den där blinkningen visar att per­sonen är på rast, förklarar Jeanette Sjödin.

Blinkar det på ett annat sätt betyder det att en person ska jobba men är försenad, eller har glömt att stämpla in.

Som de flesta större livsmedelsbutiker har Ica Ringen ett stort antal deltidsanställda, bland annat högskolestudenter som jobbar extra. Affären har öppet 7 till 23 varje dag. Det elektroniska tidssystemet, TIL-Tid, där stämpelklockan är en av flera komponenter, räknar arbetstiden inklusive rätt OB. Uppgifterna skickas sedan automatiskt vidare som löneunderlag.

– Personalkostnaden är ju den största enskilda kostnaden i butiken. Därför är det viktigt att planera så kostnadseffektivt som möjligt, förklarar Jeanette Sjödin.

De olika passen som varuplock och kassaarbete planeras i detalj, inte minst för att se till att ingen sitter för länge i kassan, vilket är viktigt av belastningsergonomiska skäl. Kassornas information om kunder och artiklar per minut kan matas in i det elektroniska tidssystemet. Detta ger en exakt beräkning av hur stort behovet av personal är olika tider på dagen.

Men vad händer om någon glömmer att stämpla in?

– Då skriver man en tidskorrigeringslapp, och en administratör för in det i systemet.

Det går också att kontrollera ankomsttiden mot loggen från ytterdörren, för även där använder personalen den elektroniska brickan. Här på Ica Ringen fungerar brickan alla dagar, men den går att ställa in så att den är kopplad till schemat, då fungerar inpasseringen bara de dagar den anställda är schemalagd.

Vad säger då personalen om att vara så detaljkontrollerad?

– Jag upplever att de är nöjda. Det blir rättvist såhär, säger Jeanette Sjödin. Och när du stämplar ut för dagen är du helt ledig, till skillnad från många som har fria arbetstider.

Personalen har möjlighet att via en webbsida själv kontrollera sitt schema och även byta skift med någon kollega. Ett skiftbyte lämnas som ett förslag och är godkänt när en överordnad har klickat okej.

 

Personalliggare mot skattefusk

Hotell och restaurang, frisörer och tvätterier är branscher som enligt lagen måste ha en personalliggare där den personal som arbetar ska registreras. Personalliggaren kan bestå av en fysisk bok där personalen skriver in sina namn, eller så kan den vara digital. Stämpelklockor för dessa branscher har därför oftast en inbyggd personal­liggare.

Birgitta Ländin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna