”Vart är arbetslivet på väg?”

2020-02-27 00:00 Jonna Söderqvist  

Aleksi Andersson, facklig förtroendeman på finska posten:

”Jag tror att det finska folket och andra fackförbund förstod att det handlade om en större sak än 700 paketsorterares arbetsvillkor. Om ett statsägt bolag kan göra så här, vart är då arbetslivet på väg?

Hotet om kollektivavtalsbytet hade länge hängt i luften. När det väl klarnade i slutet av augusti 2019 att de 700 paketsorterarna skulle övergå till postens dotterbolag och paketsorterarna skulle omfattas av ett annat kollektivavtal kom det inte som en överraskning för mig. Jag fick informationen bara en halvtimme före personalen. Efter att personalen informerades började min telefon plinga utan uppehåll. De anställda var i chock. De var ledsna, besvikna och arga. Tiden efter överlåtelsen blev tung. Under hösten mötte jag åtminstone tre anställda som grät när de gick hem från jobbet. Många har bostadslån, en del är ensamstående föräldrar. Jag försökte träffa de anställda så mycket som möjligt.

Sedan drog cirkusen igång i media och de politiska svängarna följde på varandra. I något skede var jag rädd att uppmärksamheten vänds mot oss, men det blev tvärtom.

Det var lättnad i luften när strejkerna väl började i november, även om det var frågan om en väldigt hård åtgärd. Samhörigheten bland de anställda växte sig stark. Allt var bättre än att sväva i ovisshet.

Det uppstod en ”det får bära ­eller brista-mentalitet”. De kämpade för sina jobb, sin utkomst. Vi fick stöd från andra fackförbund och det gav oss styrka.

Förhandlingarna skedde på centralnivå. Min uppgift var att hålla mig ajour med läget, sprida information och svara på medlemmarnas frågor, men mest av allt att ingjuta hopp. Jag fick flera gånger frågan: Tror du att vi kan vinna det här? Ja, svarade jag alla gånger. Jag tvivlade aldrig på det.

Jag kan inte vara annat än nöjd med avtalet. Paketsorterarnas arbetsvillkor blev så gott som oförändrade. Så länge det inte finns något som sätter stopp för avtalsshopping så kommer det att fortsätta. Också fackföreningsrörelsen måste se sig i spegeln. Hur är det möjligt att teckna ett kollektivavtal med så radikalt sämre villkor för samma bransch? Moral betyder ingenting för ett bolag om det finns ett annat kollektivavtal som är mycket förmånligare. Det är kall kapita­lism.”

Jonna Söderqvist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer