"Vi anpassar inte våra krav</br> utifrån enskilda företag"

2012-11-23 15:10 Elisabet Örnerborg  

Kabinpersonalen på SAS har fått frysta löner. På SSAB i Borlänge går tjänstemännen ned i arbetstid mot sänkt lön.</br> – Facken inom industrin ställer inte sina krav utifrån enskilda företags lönsamhet, säger Unionens förhandlingschef Niklas Hjert.

Niklas Hjert vill inte kommentera de enskilda fallen. Tillsammans med de övriga facken inom industrin kräver Unionen 2,8 procent i löneökningar i 2013 års avtalsrörelse. Facken inom industrin växlar avtalskrav med sina motparter lite före jul.

– Men självklart ser vi att det är ett kärvt läge inom flera branscher. Det ekonomiska läget är alltid viktigt. Vi har också växlat ned, det facken inom industrin kräver nu i löneökningar är det näst lägsta kravet hittills, säger han.

Kravet på 2,8 procent har Svenskt Näringslivs vice vd Christer Ågrens kommenterat med att trots att varselvågen sveper över oss, begär facken mer än vad märket blev förra gången.

– Historien visar ju att man inte brukar landa på kravet. Men vi har inte tagit till i överkant. Vi bedömer att det trots lågkonjunktur finns utrymme för löneökningar. Det är nu båda parters ansvar att hitta en lämplig löneökningstakt, säger Niklas Hjert.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Arbetsrätt