”Vi börjar alltid med en kartläggning”

2020-03-23 00:00 Tiina Demargne  
Stefan Hesselgren, chef för operativ drift och tidigare hr-chef på Svensk Bilprovning.

På Svensk Bilprovning har Stefan Hesselgren, chef för operativ drift och tidigare hr-chef, tvingats hantera arbetsbrist ett flertal gånger. Företaget har gått igenom en stor omställning i flera etapper sedan verksamheten konkurrensutsattes i början av 2010-talet.

Uppsägning på grund av arbetsbrist är inget som väljs i första hand.

– Vi börjar alltid med en kartläggning. Var står företaget i dag, vart är det på väg? Vi frågor oss också hur mycket som kan lösas med naturlig avgång och frivillig avgång, berättar Stefan Hesselgren.

En tredje åtgärd är en undersökning av hur många av de övertaliga som kan flytta till andra orter där före­taget har anläggningar. Först när alla dessa alternativ är uttömda återstår uppsägningar.

Om företaget tvingas till arbetsbristuppsägningar följer vedertagna processer med lokala förhandlingar. Numer har Svensk Bilprovning ersatt uppsägningsförhandlingar med individuella samtal. De lokala facken har inget emot det.

– Sedan försöker vi att lösa så mycket som möjligt i personliga samtal med medarbetarna själva.

Personal har hittat nytt jobb, sökt sig till utbildning eller startat eget med bolagets stöd. De individuella lösningarna har en stor fördel, enligt Stefan Hesselgren.

– De som lämnar arbetsplatsen mår bättre när de har varit med och hittat lösningen. Facket är tryggare med det.

Ändrade regler för trygghetsrådet TRR underlättar också i dessa fall.

– Om det råder arbetsbrist och vi har en överenskommelse med facket kan Trygghetsrådet TRR kopplas in redan innan några varsel är lagda eller uppsägningar genomförda.

Stefan Hesselgren anser att Las skulle behöva moderniseras.

– Lagstiftningen har inte hängt med i utvecklingen av arbetslivet. Vid arbetsbrist är reglerna ganska stela med anställningstid och formell kompetens som urvalsmetod, men de mjuka värdena är i dag viktigare än för 30 år sedan.

Är arbetsbrist ett bra begrepp i Las eller ska arbetsgivaren själv kunna besluta om uppsägningar?

– Nej, så långt vill jag inte gå. Det är bra med en förhandlingsordning vid förändring av verksamheten och viktigt att facken är med på banan. De har ofta bra vinklingar och ingångar som gör att arbetsgivaren ändrar i sitt förslag.

Tiina Demargne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer