”Vi förlorar matchen om vi börjar gräla”

2020-04-30 00:00 Jonna Söderqvist  

De nordiska fackförbunden för industrianställda är en storspelare på den europeiska arenan. Lagledare är Reijo Paananen.

Med drygt en miljon medlemmar är de nordiska fackförbunden för industrianställda den näst största gruppen inom det europeiska industrifackförbundet Industri All Europa, som har sju miljoner medlemmar.

– Låt mig berätta en historia, säger Reijo Paananen, generalsekreterare för Industrianställda i Norden.

Det ska visa sig att han gillar att berätta historier. I synnerhet den om Industrianställda i Norden, IN, och om hur de nordiska fackförbunden genom att samla sig får inflytande på EU-nivå.

– Då är vi en stor spelare. Men det kräver att vi har en gemensam ståndpunkt i en fråga, säger Reijo Paananen som för snart tre år sedan började som generalsekreterare för IN.

Det betyder att sammanlagt 21 fackförbund som före­träder både arbetare och tjänstemän inom industrin i fem länder ska kunna samsas och ställa sig bakom en åsikt i en fråga.

– Och det är här Industrianställda i Norden hoppar in, säger han.

I stället för att vara på kontoret på Olof Palmes gata i Stockholm sitter Reijo Paananen hemma i sitt kök Helsingfors i Finland och jobbar på distans som så många andra i coronavirusets tidevarv. Han bor med sin make och sin hund Hetzu som har varit van vid söm­niga ­dagar. Med hela familjen hemma har hennes ­dagar fyllts med allt fler promenader.

– Men hon har anpassat sig rätt väl, säger han och ler.

Industrianställda i Nordens främsta syfte är att utöva inflytande globalt, men främst på den europeiska arenan.

Reijo Paananen kommer ihåg när han för drygt tre år sedan fick frågan om han skulle vara intresserad av jobbet som generalsekreterare. Då berättade finska Metall­förbundets ordförande Riku Aalto att IN i 99 procent av alla frågor hittar en gemensam ståndpunkt. ”Nu ljuger du!” tänkte Reijo Paananen – dock inte högt. Efter att ha jobbat ett år som generalsekreterare dök orden upp ur hans minne. Riku Aalto hade trots allt inte ljugit.

– Det är ganska enkelt. Vi vet att vi förlorar matchen om vi börjar gräla, konstaterar Reijo Paananen.

Enligt honom ligger den insikten bakom medlemsförbundens vilja att hitta en gemensam opinion. Det betyder också, förklarar han, att när han eller någon av experterna talar på ett möte på Europanivå, så vet de andra deltagarna att det är en miljon medlemmar som står bakom.

– Det är vår styrka, det är vårt syfte och det är vårt uppdrag. Det är allt, säger han.

Industrianställda i Nordens påverkans­arbete börjar med att sälja in den nordiska ståndpunkten inom Industri All Europa, som i sin tur vill ha inflytande i Europa­facket. Målsättningen är att i slutändan på­verka politikerna och beslutsfattandet på EU-nivå, sammanfattar han.

Han gillar att ta på sig rollen som påverkare.

– Mitt jobb är inflytande. Det är det som jag har hållit på med hela mitt liv, säger han.

”Jack of all trades”, står det på Reijo Paananens Linked­in-profil. Men det finns en röd tråd i mångsysslarens liv:

– Jag firar snart 50-årsjubileum inom föreningslivet, säger han med ett skratt.

Han var sju år gammal när han gick med i arbetarrörelsens barn- och ungdomsorganisation Unga örnar i Finland.

Innan han började på Industrianställda i Norden arbetade han som partisekreterare för Socialdemokraterna i Finland. Dessförinnan jobbade han flera år som organisationschef på Finlands Fackliga Centralorganisation FFC, finska motsvarigheten till LO. I tre år bodde han i Bryssel och jobbade på EU-nivå.

– Att hoppa från partisekreterarposten tillbaka till fackföreningsrörelsen var ganska naturligt. Jag har aldrig sett problem med det, säger han.

Frågorna som landar på den samnordiska fackföreningens bord är främst EU-relaterade, till exempel den om minimilöner. I den frågan var det inte svårt för de nordiska fackförbunden att hitta samsyn.

– Minimilöner skulle dra mattan undan våra fötter. Men vi lyckades inte i den frågan. Majoriteten i Industri All Europa ville ha europeisk lagstiftning om minimi­löner.

En framgång på Europanivå som Reijo Paananen är stolt över är riktlinjerna för digitaliseringen och globaliseringen som Industri All Europa tog. Den senaste teknologin och reglerad frihandel är båda viktiga för de nordiska ländernas konkurrenskraft, påpekar han.

– Flera organisationer inom våra branscher i Europa tycker att globaliseringen är grundorsaken till nästan alla våra problem. Men efter långa diskussioner fick vi till ganska bra riktlinjer.

Det krävde enligt honom att nordborna lyssnade på sina systerförbund i andra länder.

– Då går det ofta att hitta lösningar, säger han.

Han beskriver sig själv som en god lyssnare, som vill förstå hur andra tänker. Han värdesätter också samarbete.

– Och är man samarbetsorienterad så är man nog också optimist, slår han fast.

Ända sedan Reijo Paananen för tio år sedan blev tillsammans med sin make har han varit öppen med att han är gay.

– ”Oj, oj, oj. nu får du problem”, sa några av mina vänner när jag sa att jag skulle bli generalsekreterare för IN, berättar han.

Så blev det inte alls.

– Jag har känt att öppenheten är viktig i min roll.

Även om lagarna i de nordiska länderna har tagit enorma steg framåt för att förbättra jämställdhet, så finns det i verkliga livet ganska många som måste ­dölja en del av sig själva i arbetslivet och samhället, konstaterar han. Han tror att fackföreningsrörelsen kan ha inflytande i hbtq-rättigheter. Dels genom riktlinjer och poli­cyer på arbetsplatsen, men också genom ordval i avtalstexter som han själv drivit i Finland. Innan homo­sexuella par kunde gifta sig, gjorde det skillnad om det i avtalet stod att man får ledigt när man gifter sig eller om det stod gifter sig eller registrerar sitt parförhållande.

Han har fått tack av många för att han öppet talat om att han är gay, och människor har sagt till honom att de känner sig mer bekväma med att vara sig själva i arbetslivet.

– Om min öppenhet har gett kraft och tröst åt någon så är det bra, säger han.

Även om Reijo Paananen gillar att berätta historier, finns det en han inte går in på: drömmar och framtidsplaner.

– Det kan förstöra överraskningen. Man kan vara ­öppen, men man behöver inte berätta allt.

Reijo Paananen

Född: 1964.

Familj: Make, en fullvuxen son och hunden Hetzu.

Uppvuxen: I Jyväskylä i Finland.

Bor: I Stockholm. ”Flytten till Stockholm var lätt. Jag har en stor släkt här. Mina fastrar och mina syskon flyttade till Sve­rige i slutet av 1960-talet som 300 000 andra finländare.”

Fritid: ”Jag reser så mycket i jobbet att jag inte har så mycket fritid. Jag har spelat amatörteater och sjungit. ­Gillar musikaler och teater.”

Favoritmusikal: ”Jag måste säga tre: Spelman på taket, My Fair Lady från forna tider och naturligtvis Mamma Mia!

Läser: Deckare, just nu Liza Marklunds Studio sex.

Industri­anställda i Norden

Grundades 2006.

Sekretariatet är i Stockholm.

Har drygt en miljon medlemmar och 21 medlemsförbund från alla nordiska länder.

Företräder arbetare, tjänstemän och akademiker inom flera industrier: metall, process, papper, kemi, gruvor och energi.

Har som främsta uppgift att ge medlemsförbunden in­flytande på EU-nivå och globalt.

Styrelsen består av förbundens ord­förande.

Ordförande för IN är Claus Jensen från danska CO-industri.

Högsta besluts­fattande organ är Nordiskt forum som möts vartannat år, ­nästa gång 2021.

Jonna Söderqvist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer