”Vi fortsätter i stort sett som förut”

2014-03-26 23:00 Elisabet Örnerborg  
Yvonne Andreasson

Efter domen och när nu också 20-miljonersmålet är förlikt driver Andreassons sitt åkeri vidare. – Men vi är betydligt mer noga med att alla som kör för oss ska ha registrerat sina egna företag innan de börjar, säger vd Yvonne Andreasson.

Transport vann visserligen i målet som gällde Radoslaw Rostkowski. Han var anställd hos åkeriet – att han hade tecknat uppdragsavtal med makarnas bolag Zimit spelade ingen roll.

– Men domen sa också att Transport inte kunde stämma kollektivt för okända människor, och facket hade ingen mer chaufför som ville ställa upp, säger Yvonne Andreasson.

Det som gällde för Radoslaw Rostkowski var inget bevis för att det gällde för alla andra, menar hon. På Transports initiativ har Andreassons gått med på att förlikas i 20-miljonersmålet.

– Vi tyckte det var bättre att göra en förlikning. Det är nu inget som säger vem som hade rätt eller fel.

Tidigare sa du att ni skulle lägga av om ni förlorade?

– Ja, men nu fortsätter vi – i stort sett som förut.

Vilka förändringar har ni gjort?

– Zimit finns inte mer. Vi hyr in förare från andra uthyrare. Alla som säljer sina tjänster till bolagen vi hyr in ifrån är egenföretagare. Fortfarande är chaufförerna företrädesvis från Polen.

Yvonne Andreasson påpekar att åkeriet nu är noggrannare med att kontrollera att chaufförerna redan från början har sina papper klara på att de är egenföretagare.

Har ni sagt upp transportavtalet?

– Nej, det är vi tvingade att ha, skulle vi säga upp det skulle vi sättas i blockad direkt, säger Yvonne Andreasson.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna