"Vi har blivit en betydelsefull aktör på arbetsmarknaden"

2022-05-13 16:54 Mattias Croneborg  
Foto: Sveriges Ingernjörer

GULDKLOCKAN. Richard Malmborg går i pension efter 31 år på Sveriges Ingenjörer. Han anser att Sveriges Ingenjörer under den tiden har gått från ett litet smalt förbund till att bli en bred aktör på arbetsmarknaden.

Richard Malmborg, kanslichef på Sveriges Ingenjörer, väljer att gå i penion efter drygt 30 år på förbundet.

Hur kommer det sig att du stannat så länge på samma arbetsplats?

– Framför allt bra kolleger, men också ett intressant kontaktnät i andra organisationer. Det har varit roligt. Man har hela tiden fått tänka. Det har dykt upp erbjudande från andra arbetsgivare, men jag har blivit kvar.

Hur började du på Sveriges Ingenjörer?

– Jag började läsa maskinteknik men hoppade av. I stället blev det juridik. Det var jag och någon annan som läste arbetsrätt, de flesta andra ville jobba med affärsjuridik. Sedan kom lågkonjunkturen och då var jag en av få som fick jobb. Jag sökte ett jobb som ombudsman på Civilingenjörsförbundet och började den första februari 1991. Jag hade gjort samma val igen.

Hur känns det att lämna efter så lång tid?

– Det har varit en jobbig tid att bestämma sig. Det är lite vemodigt. Jag har trivts fantastiskt bra. Och det är en bra arbetsgivare.

Om du jämför förbundet nu med för 31 år sedan, vad är de stora skillnaderna?

– Kulturen har förändrats i branschen. Tidigare var det mycket mer relationsbundet. Man representerade inte bara förbundet utan även sig själv. Det finns inte utrymme för den stora flexibilitet som det fanns för 30 år sedan.

–  För oss har den största utvecklingen skett på området för opinion och kommunikation. När jag började fanns det bara en kommunikatör och vår tidning. Vi hade inte ens internet. Men i dag är det en jättestor kommunikationsavdelning.

–  Utifrån sett har vi blivit en betydelsefull aktör på arbetsmarknaden. Förr var vi inte så stora.  Vi uppträdde ganska försiktigt. Idag agerar vi fullt ut på alla områden på arbetsmarknaden.

Och likheterna?

– Förhandlingssidan, vi har samma antal medlemmar per ombudsman, trots att vi blivit större.

Vilka frågor tycker du förbundet har drivit med stor framgång?

– Internt är det vår ekonomi. Genom ett hårt och träget arbete har vi fått fin ekonomi. Vi har en fastighet som är välskött och skuldfri. Vi har utvecklat vår organisation. Förr diskuterade vi bara förhandling och juridik. Där har vi lyft oss.

– Vi var första Saco-förbundet med inkomstförsärking. Det har varit en risk för oss men väldigt uppskattat bland medlemmarna.

–  Fusionen med ingenjörsförbundet var också bra.  Det är inte så vanligt att man lyckas med det i den här världen. Vi tog det svåraste först. Hur gör vi med makten och pengarna? När vi har klara med det, var vi överens.

Vilken fråga får din efterträdare tampas med?

–  Det är en fråga om tycke och smak. Den personen kommer säkert att hitta förändringsbehov. Det skulle vara förmätet att tro att jag har hittat den perfekta organisationen. Men jag ser inga stora problem som ligger och skvalpar.

Det är inte så vanligt att Sveriges Ingenjörer driver fall ända upp i AD, hur kommer det sig?

– För det första har vi aldrig eftersträvat att driva frågor hela vägen. Vi har resonerat med våra medlemmar och drivit frågorna så längt det gått.

Vi har även varit mer sakligt orienterade än ideologiskt.

Hur ser du på arbetslivet och pensionsålder i Sverige?

– Det är en åsiktsfråga. Jag tror hårt på den svenska modellen som bör innehålla en hel del flexibilitet.

Vad ska du göra som pensionär?

–  Vi har ett ställe i Spanien. Vi säljer vårt nuvarande boende i Sverige och flyttar till ett mindre.  Jag tror inte att jag kommer att jobba. Det är för många som faller i fällan och inte kan släppa taget från arbetslivet utan är delvis kvar. Det passar inte mig.

Mattias Croneborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer