”Vi ska tjäna som civilingenjörer”

2015-04-01 09:45 Lennart Kriisa  
Johanna Jaara Åstrand bekymrade sig inte över lönen när hon själv valde att bli lärare. Men hon vet att många avstår från yrket av den orsaken.”Vi måste locka dem att ställa sig i kön till Lärarhögskolan”, säger hon. Foto: Jörgen Appelgren

Johanna Jaara Åstrand, ny ordförande för Lärarförbundet, har två tydliga mål: att slå samman lärarfacken och driva upp lönerna. Även i nästa avtalsrörelse kommer lärarna att kräva mest.– Yrket måste uppvärderas, säger Johanna Jaara Åstrand.

Vad har du hunnit med under dina första fyra månader?

– Oj, tiden har bara rusat på. Det har blivit väldigt mycket politikerkontakter efter att budgeten föll. Politikerna har velat se till att vallöftena om skolan ska bli verklighet.

Du litar på politikerna?

– Jadå, det finns ett stort intresse och en ökad medvetenhet om läraryrkets betydelse. Och det är inte jag som behöver knacka på dörren, politikerna vill veta vad vi tycker.

Hur mycket lyssnade de på er i betygsfrågan?

– Vi jublar inte direkt över försöksverksamheten, men det verkar inte bli så mycket av den. De stora aktörerna har gått ut och sagt att de inte är intresserade.

Nu väntar i alla fall tre miljarder per år från regeringen till skolan.

– Ja, vi har inlett förhandlingar med både regeringen och arbetsgivarna. Det vore förstås bra om regeringen även bjöd in Alliansen. Då skulle långsiktigheten kännas tryggare.

Hur mycket ska en grundskollärare tjäna?

– Ungefär som civilingenjörer, alltså över 40 000 kronor i månaden. I dag ligger medellönen på runt 27 000.

Hur mycket närmare kommer ni det målet med miljarderna från regeringen?

– Den satsningen kommer inte att lösa de oskäliga löneskillnaderna jämfört med andra jämförbara yrken, men regeringen har tagit ett första steg för att uppvärdera läraryrket. Nu måste vi se till så att huvudmännen inte lutar sig tillbaka och tycker att regeringen klarar det här på egen hand.

Hur blir det i kommande avtalsrörelse, tänker ni återigen kräva mer än alla andra?

– Ja, det handlar inte bara om att uppvärdera dagens lärare, vi står dessutom inför en kommande lärarbrist. Inom tio år kommer det att saknas 65 000 lärare. Med nuvarande takt tar det 33 år att täppa till glappet till jämförbara yrken.

Ni lär inte vara ensamma om att kräva mer än industrinormen i kommande avtalsrörelse. Många grupper anser sig vara felavlönade.

– Det som särskiljer lärarna från andra yrkesgrupper är att om vi inte har lärare, då kommer vi inte heller att kunna ha några andra yrkesgrupper.

Varför har ni så hög andel visstidsanställda, hela 21 procent?

– Andelen är orimlig men hänger ihop med reformen om lärarbehörighet. Insatser krävs som gör fler lärare behöriga, vi efterlyser ett nationellt centrum för kompetensutveckling. Dessutom måste kön till lärarutbildningarna bli längre.

Den kön verkar ganska kort. Jag såg att över 100 sökande med 0,1 på högskoleprovet kom in på Lärarhögskolan. Hur kommer det att gå för dem?

– Det finns så många sätt att beskriva lärarkrisen, där har du ett.

Vad hade du själv för betyg när du sökte in till Lärarhögskolan?

– 4,1, tror jag. För mig var det ett självklart val att bli lärare, jag ville ha ett kreativt och utmanande yrke.

Visste du vad en grundskollärare tjänar?

– Nej, jag tog för givet att samhället värderade läraryrket högre. Många av studenterna på Lärarhögskolan tänker likadant, det är innehållet i yrket som lockar, inte lönen. Men en fjärdedel av alla som valt bort lärarutbildningen har gjort det på grund av lönen, det är dem vi behöver locka till oss.

Varför finns två fackförbund för lärare?

– För mig är det orimligt. Jag har ett uppdrag från kongressen att ena lärarkåren.

Det går väl sådär? Lärarnas Riksförbund försöker ju locka till sig era medlemmar genom att även släppa in förskollärare.

– Att dra medlemmar från varandra gynnar verkligen inte vårt yrke. Men om det är ett sätt för Lärarnas Riksförbund att visa likheterna mellan våra förbund så visst, då är det en positiv signal.

Har du pratat med LR:s ord­förande om en samman­slagning?

– Nej, Lärarnas Riksförbund har ju inget sådant kongressbeslut. Men vår dörr står öppen, tillsammans skulle vi bli starkare.

Johanna Jaara Åstrand

Ålder: 41 år.

Familj: Man, två barn, åtta och fyra år.

Bor: Familjen finns i Örnsköldsvik, övernattningslägenhet i Stockholm.

Utanför jobbet: Det mesta av tiden går till familjen, men jag gillar att läsa. Jag borde börja läsa boken Vardagsmakt, den ska vi prata om i en bokcirkel.

Bakgrund: Grundskollärare, har suttit i förbundsstyrelsen under tio år.

Lennart Kriisa

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer