”Viktigt med lika villkor på arbetsmarknaden”

2018-12-13 00:00 Mikael Kindbom  
”I Sverige driver fackförbunden inte många diskrimineringsmål. Och för en enskild medlem är det väldigt dyrt att själv gå till domstol.” Foto: Jörgen Appelgren

ANSTÄLLNINGSINTERVJUN. Laura Carlson är ny professor i arbetsrätt på Juridicum på Stockholms universitet med forskningsinriktning på diskrimineringsrätt.

Diskrimineringsfrågorna har gått som en röd tråd genom Laura Carlsons karriär. Hennes far var i amerikanska flottan och familjen flyttade runt mellan delstaterna.

– I vissa delstater accepterades den etniska diskrimineringen. Jag såg rasismen på nära håll. Då bestämde jag mig för att fokusera på det i mina juriststudier i USA.

Kärlek uppstod i samband med ett studentutbyte mellan juristutbildningar i Uppsala och Minnesota vilket förde henne till Sverige. Hon studerade juridik i Uppsala men disputerade vid Stockholms universitet 2007 om föräldraledigheten och jämställdheten i Sverige, EU, Storbritannien och USA. De senaste tre åren har hon varit ställföreträdande prefekt vid Juridicum med 3 000 juriststudenter.

– Jag gillar verkligen den blandade studentgrupp som vi har hos oss. Att skapa en arbetsmarknad där alla studenterna har möjlighet att arbeta på lika villkor och få samma chanser känns viktigt.

Du är väldigt intresserad av historia och tar upp skråväsendet i din senaste bok.

– Ja, det är intressant att det fanns en direktdemokrati på 1700- och 1800-talen, där den enskilde fick yttra sig till de organisationer som skapades. Sedan startades fackföreningarna där demokratin blev mer indirekt och representativ.

Du har i din forskning genom åren pekat på brister hos arbetsmarknadsparterna när det gäller synen på diskriminering.

– Ja, det har varit lite känsligt. Kvinnor saknas i bolagsledningar, men även i kvinnodominerande förbund har det mest varit män som skött avtalsförhandlingarna. Och nuförtiden finns det en stor grupp som hamnar utanför den svenska arbetsrättsliga modellen, de som inte tillhör facket, eller inte anses ha samma behov som majoriteten har.

Och du vill att fackförbunden driver fler diskrimineringsmål.

– Ja, i USA måste fackförbunden driva sådana mål även för icke medlemmar. Här sker det väldigt sällan till och med för medlemmar.

Nästa år står Juridicum och du som värd för Law Schools Global League på temat global rättvisa, då dekaner från 26 olika internationella juridiska lärosäten medverkar. I juni blir det en konferens till med Berkeley Comparative Equality and Anti-Discrimination Law Study Group med över ett hundratal deltagare.

– Ja, det är fantastiskt kunniga människor. Just nu skriver vi ett kapitel var i en bok om hur olika länder påverkats av Metoo-kampanjen. Jag skriver om Sverige som är väldigt speciellt med problemen inom Svenska Akademien.

Mikael Kindbom

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer