ytterligare ett Saco-förbund är med i arbetsgivarorganisation

2021-11-09 14:01 Calle von Scheele  
Förbundet Sveriges Farmaceuter är medlem i Arbetsgivaralliansen Foto: Hasse Holmberg/TT

FACKLIGT. Sveriges Farmaceuter är ytterligare ett Saco-förbund som nyligen gått in i en arbetsgivarorganisation. Vi ser en trend säger man på arbetsgivarsidan. Vi lever som man lär, säger man på förbundet och syftar på den svenska partsmodellen.

Sedan något år är Sveriges Farmaceuter medlem i Arbetsgivaralliansen, som beskriver sig som civilsamhällets arbetsgivarorganisation och står utanför Svenskt Näringsliv.

– Eftersom vi är ett litet förbund kan vi inte klara allt själva. Då är det bra med tillgång till ombud som är insatta i vår verksamhet, vilket Arbetsgivaralliansen är, säger Carin Svensson, kanslichef på Sveriges Farmaceuter.

Som förbund är man en del av den svenska modellen och ser medlemskapet som en naturligdel i de partsförhållanden som råder på arbetsmarknaden.

– Eftersom vi är ett fack- och professionsförbund försöker vi leva som vi lär. Som medlemmar omfattas vi av ett centralt kollektivavtal och försäkringar, vilket vi tycker är bra, säger Carin Svensson.

En principiell fråga är om fackförbund kan vara medlemmar i arbetsgivarorganisationer eller om parterna i alla sammanhang bör hålla sig självständiga i förhållande till varandra.

– I och med att Arbetsgivaralliansen är en arbetsgivarorganisation som vi inte har ett partsförhållande med ser jag detta som en ickefråga.

På arbetsgivarorganisationen Fremia ser man en trend i fackförbund som söker medlemskap hos motparten. För ett par veckor sedan löste Saco-förbundet Naturvetarna medlemskap. Förbundet DIK uppger att det har ett samarbetsavtal med organisationen. På Veterinärförbundet diskuteras ett eventuellt medlemskap i någon arbetsgivarorganisation.

Fremia har en konstruktion som gör att representanter från fackförbund inte kan väljas in i den demokratiska organisationen eller vara med och utforma arbetsgivarpolitiken.

Missa inga nyheter - beställ Lag & Avtals kostnadsfria nyhetsbrev

Oberoende experter säger till Lag & Avtal att självklart kan även ledningar i fackförbund behöva stöd som arbetsgivare. Det handlar mer om en praktisk fråga hur detta löses. Eftersom anställda är medlemmar i facket är det rimligt att även den andra parten på förbundskansliet kan ta stöd utifrån, enligt resonemanget.

På LO-sidan är det däremot uteslutet med medlemskap hos motsidan. I stället har man bildat Arbetarrörelsens Förhandlingsorganisation, AFO, som sluter kollektivavtal med förbunden. AFO sköts av LO-kansliet, men är en egen juridisk person.

Calle von Scheele

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen