Arbetsdomstolen

AD: Abortsökandes rätt går före religionsfrihet

Barnmorskans religionsfrihet har visserligen inskränkts, men regionens syfte att ge abortsökande kvinnor god hälsovård kräver den inskränkningen, kommer AD fram till. Foto: TT-Bild

Det var inte diskriminering att neka en barnmorska jobb för att hon vägrade att utföra aborter. Abortsökande kvinnors rätt till god vård går före hennes religionsfrihet, slår Arbetsdomstolen fast.

Publicerad

Barnmorskan arbetade som sjuksköterska på Höglandssjukhuset i Eksjö när hon vidareutbildade sig till barnmorska. Under utbildningen sökte hon barnmorskejobb på tre olika kliniker i regionen. Hon berättade att hon på grund av sin kristna tro inte skulle kunna utföra aborter. Hon fick inget av jobben hon hade sökt.

Barnmorskan anmälde detta till Diskrimineringsombudsmannen, men DO ansåg inte att hon hade blivit diskriminerad. Därefter stämde hon regionen till tingsrätten. Domstolen kom också fram till att hon inte hade utsatts för diskriminering på grund av sin tro.

Domen överklagades av barnmorskan till AD.

Läs också - På plats i AD:

Arbetsdomstolen kommer fram till att det var hennes vägran att utföra abort som gjorde att hon inte hade fått jobben, inte hennes religiösa övertygelse. Hon blev inte direkt diskriminerad, slår domstolen fast.

Hon har heller inte blivit indirekt diskriminerad, anser domstolen. Hennes religionsfrihet har visserligen inskränkts, men regionens syfte att ge abortsökande kvinnor god hälsovård kräver den inskränkningen, kommer AD fram till.

Barnmorskan får betala regionens rättegångskostnader, 606 000 kronor.