AD: Arbetsgivarens ansvar anvisa personalbod

2019-02-13 12:59 Mikael Kindbom  

En målerifirma döms av Arbetsdomstolen att betala sammanlagt 60 000 kronor för att målarna inte kunde utnyttja personalbodarna. Företaget berättade aldrig var nycklarna fanns.

De två målarna arbetade med att måla nyproducerade hus åt husföretaget Myresjöhus i Löddeköpinge och i Eslöv. Men de fick själva ordna med personalutrymmen. De tog bland annat med sig egna möbler till bygget.

Enligt måleriavtalet är arbetsgivare skyldiga att anvisa personalutrymmen åt de anställda. Deras arbetsgivare, Lödde Måleri, försvarar sig i målet med att det fanns personalbodar i anslutning till båda arbetsplatserna som snickarna använde och som det var meningen att målarna skulle ta i anspråk. 

Men målarna blev inte anvisade några utrymmen och fick inte reda på var nycklarna till bodarna fanns. Den ene målaren tog vägen via arbetsgivarens lokaler och bytte om medan andre använde huset som målades som personalutrymme.

Läs mer: Fick äta lunch bland målarburkar – kräver skadestånd

Arbetsgivaren lägger målarna till last att de inte själva tagit reda på vila utrymmen som skulle användas.

Men AD lägger skulden på arbetsgivaren. Enligt Arbetsdomstolens ska den aktuella bestämmelsen i måleriavtalet och begreppet ”anvisa” tolkas så att det är arbetsgivarnas sak att se till att det finns personalutrymmen tillgängliga som arbetstagarna också kan använda. ”I detta får anses ligga ett ansvar för att på lämpligt sätt anordna, och i den utsträckning det är behövligt, upplysa om vilka personalutrymmen som finns och hur arbetstagaren får tillträde till dessa”.

I detta fall fanns det personalbodar och i den meningen gjorde måleriföretaget rätt. Men bolaget borde ha informerat de två målarna att de också kunde använda bodarna. Genom att missa det är bolaget skyldigt att betala 40 000 kronor i skadestånd till förbundet och 10 000 kronor vardera till målarna.

Mikael Kindbom

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna

Tidningen