Fick äta lunch bland målarburkar – kräver skadestånd

2018-09-26 14:28 Mikael Kindbom  
I stället för personalrum hänvisades målarna till ett skyddsrum som både saknade fönster och låsbara skåp och användes som förvaring för målarburkar. Foto: TT-Bild

Målarna åt lunch och klädde om sig i ett skyddsrum där färgburkarna förvarades. De instruerades att tillverka matbord av lastpallarna som färgburkarna fraktades på. Nu kräver Målarförbundet skadestånd av bolaget Målericompaniet Sverige för hanteringen.

Målericompaniet Sverige fick i uppdrag av Järfällahus att måla lägenheter mellan april 2017 och januari 2018. De två målare som nu figurerar i Målarförbundets stämningsansökan till Arbetsdomstolen hade inte tillgång till ändamålsenligt personalrum. I stället fick de hålla till godo med ett skyddsrum som saknade fönster och låsbara skåp och användes som förvaring för målarburkar.

Här satt de och åt och här klädde de om. Målericompaniet Sverige hade dock sett till att ställa dit kylskåp, kaffebryggare och mikrovågsugn.

När arbetsstyrkan utökades uppstod behov av ett köksbord och fler stolar. Företaget instruerade dem då att tillverka bord av de lastpallar som målarburkarna fraktades på.

Läs mer: AD: Arbetsgivarens ansvar anvisa personalbod

Efter en skyddsrond den 13 december förra året av det regionala skyddsombudet begärde denne åtgärder enligt 6 kap. 6 § arbetsmiljölagen. Målericompaniet Sveriges svar blev att skyddsrummet bara fick användas som förråd i fortsättningen och att målarna skulle få äta i en av de lägenheter där målningsarbete pågick. Problemet var bara hyresgästen bodde där vid den tiden.

Enligt förbundet ska bolaget i efterhand ha påstått att målarna hade anvisats särskilda tomma lägenheter som personalutrymmen. Men den uppgiften tillbakavisas av Målareförbundet.

Enligt förbundet har inte Målericompaniet Sverige tillhandahållit personalutrymmen på det sätt som krävs enligt kollektivavtalet där det bland annat sägs att förråd och personalutrymmen ska hållas åtskilda. Därför ska målarföretaget betala 100 000 kronor i skadestånd till Målareförbundet och 25 000 kronor vardera till målarna för kollektivavtalsbrott.

Mikael Kindbom

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer