Arbetsdomstolen

AD: Rätt att avskeda chef som tog hem drönare

Peter Lindgren, arbetsrättsjurist på Almega.

Arbetsgivaren hade visst rätt att avskeda Securitas-chefen som tog hem drönare och spelkonsoller. Arbetsdomstolen går emot Solna tingsrätts dom. – AD bekräftar den ganska stränga praxis som finns på området, säger Peter Lindgren, arbetsrättsjurist på Almega.

Publicerad

Avdelningschefen på Securitas hade förvarat drönare och spelkonsoler som tillhörde företaget i sitt garage. Men eftersom förpackningarna var obrutna och chefen inte bedömdes ha för avsikt att själv använda sakerna, förklarade Solna tingsrätt avskedandet av honom ogilitigt i januari 2019. Han hade varit omdömeslös i några fall, men hans agerande bedömdes inte som tillräckligt allvarlig för ett avskedande.

Nu har AD prövat fallet och gjort helt motsatt bedömning.

– AD bekräftar den ganska stränga praxis som finns på det här området. Det är nödvändigt med en fast attityd mot de arbetstagare som gör sig skyldiga till tillgrepp av det här slaget, säger Peter Lindgren, arbetsgivarens ombud i målet och chef för Almegas Arbetsgivarservice.

Enligt AD hade arbetsgivaren rätt att avskeda chefen, som inte bara hade förvarat drönare och spelkonsoler, utan även attestera egna utgifter i strid mot företagets regler och låtit bolaget betala hans hemlarm.

– Det handlar om att chefen i har svikit en relation som bygger på ett stort mått av förtroende. Hade AD gjort en annan bedömning hade man lättat upp hur man ser på den här typen av oärliga beteenden.

Läs på Plats i AD:

I AD var samtliga ledamöter överens om domen.

– Det är också ett tecken på att vår kritik av tingsrättens dom var berättigad, säger Peter Lindgren.