AD river upp landstingets krav på sex miljoner

2019-02-20 16:00 Mikael Kindbom  
Läkarna på Nya Karolinska sjukhuset kan inte garantera patientsäkerheten på grund av flera tekniska problemen. Foto: Henrik Montgomery / TT-Bild

Två läkare på Karolinska Universitetssjukhuset i Solna slipper låsa upp drygt sex miljoner kronor av sina tillgångar i en tvist med landstinget. Däremot anser Arbetsdomstolen att 600 000 kronor ska säkras för att läkarna bjöd sina affärskompanjoner på utlandsresor och hotell på landstingets bekostnad.

Lag & Avtal har tidigare skrivit om det havererade forskningssamarbetet mellan Karolinska universitetssjukhuset i Solna och det amerikanska företaget Iovance Biotherapeutics. Sjukhuset skulle utföra kliniska studier och fick 1,6 miljoner dollar, motsvarande nästan 15 miljoner kronor, i ersättning för det.

Landstinget, Region Stockholm, har på grund av avtalsbrott tvingats betala tillbaka 15 miljoner kronor till det amerikanska bolaget. Läkarna krävs på cirka 6,2 miljoner kronor och anklagas för att ha gjort sig skyldiga till trolöshet mot huvudman.

Läkarna anser att de inte kan bli skadeståndsskyldiga för ett projekt som misslyckats. Men landstinget vann den första ronden och fick efter beslut i tingsrätten säkra tillgångar motsvarande de 6,2 miljoner kronorna genom så kallad kvarstad.

Nu river Arbetsdomstolen upp beslutet. AD anser inte att läkarnas agerande utgjort trolöshet mot huvudman. Det finns, anser AD, inga uppgifter i målet som talar för att läkarna ”inte försökte ta fram den aktuella metoden eller ens att misslyckandet berodde på någon form av fel eller försummelser från arbetstagarnas sida”.

Läs mer: Två läkare krävs på 6 miljoner efter forskningshaveri

Däremot kommer AD fram till att landstinget visat sannolika skäl för att läkarna både underlåtit att informera och lämnat felaktig information om hur forskningsprojektet förlöpte. Genom att ett bolag som läkarna var delägare i fick ersättning i form av licensavgifter under projektet kan det, enligt AD ha funnits ett egenintresse från läkarnas sida att vilseleda landstinget om hur projektet gick. Men AD konstaterar att den ekonomiska skadan inte orsakats av ett eventuellt vilseledande utan genom läkarnas misslyckande så på den grunden kan inga belopp säkras från läkarna.

Däremot ska 600 000 kronor säkras från läkarna grund av att tre av deras affärskompanjoner, som varken var anställda av eller hade uppdrag för landstinget, bjöds på resor och hotell utomlands för projektpengarna. I det här avseendet anser AD det sannolikt att läkarna gjort sig skyldiga till trolöshet mot huvudman ”genom att se till att landstinget betalade de aktuella rese- och logikostnaderna”.

Mikael Kindbom

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna