Arbetsgivaren: Saklig grund för uppsägning

2018-03-22 13:31 Birgitta Ländin  
Rebecca Launy arbetade som fastighetsskötare när ryggen började krångla. I arbetsuppgifterna ingick bland annat att bära lövblås. Foto: TT-Bild

När Rebecca Launy sades upp hävdade arbetsgivaren både hennes sjukdom och illojalitet som grund. Illojaliteten bestod enligt Växjöbostäder i återkommande kritik mot företaget i avsikt att skada det.

När nu fallet är på väg upp i Arbetsdomstolen har bolaget valt att enbart hävda den långvariga sjukdomen som grund. Huvudförhandlingen har skjutits upp två gånger.

Nu har arbetsgivaren begärt att frågan om saklig grund ska avgöras i en mellandom, för vilket man anser att det finns starka processekonomiska skäl.

Växjöbostäders vd Maria Säterdal har avböjt en intervju med Lag & Avtal. Hon hänvisar till den jurist, Jonas Stålnacke vid Almega, som driver fallet. Han vill inte kommentera den långa historien som enligt Rebecca Launy är bakgrund till dagens situation, men säger att Växjöbostäder inte delar hennes version.

Läs mer: ”Jag vill vinna detta för att kunna hjälpa andra”

Sin egen version, i de delar som är relevanta, tänker man redogöra för inom rättsprocessen.

– Vad jag kan uttala mig om är den sakliga grund för uppsägning som vi anser föreligger här. När uppsägningen skedde hade Rebecca Launy varit sjukskriven i fem år, och fått livränta för helt nedsatt arbetsförmåga beslutad för ytterligare två år framåt i tiden.

– En så lång period med helt nedsatt arbetsförmåga hävdar vi är att betrakta som den varaktiga nedsättning av arbetsförmågan som enligt lagen är en saklig grund för uppsägning.

Birgitta Ländin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna