”Astra Zeneca tillsatte chefer utan förhandling”

2019-10-10 16:49 Enikö Arnell-Szurkos  
Läkemedelsföretaget Astra Zeneca stäms på närmare en halv miljon kronor inför Arbetsdomstolen. Tre fackförbund hävdar att företaget brutit mot mbl. Foto: TT-Bild

Tre fackförbund stämmer Astra Zeneca på sammanlagt närmare en halv miljon kronor för brott mot mbl. Omorganisationer och chefstillsättningar har genomförts utan fackliga förhandlingar, enligt Unionen, Sveriges Ingenjörer och Naturvetarna.

Redan för tre år sedan upplevde de fackliga representanterna för Unionen, Sveriges Ingenjörer och Naturvetarna att arbetsgivaren Astra Zeneca inte följde väsentliga delar av det lokala samverkansavtalet. Ett nytt avtal förhandlades fram, men den innehöll bestämmelser som avvek för mycket från skyldigheten att förhandla enligt mbl, anser facken.

De lokala fackliga fackklubbarna har också upplevt att företaget kontinuerligt försvårat deras möjlighet att bedriva facklig verksamhet, samt att arbetsgivaren blivit mer restriktiv med information. Flera chefstillsättningar och organisationsförändringar har, enligt stämningsansökningarna, genomförts utan initiativ till mbl-förhandling.

Nu stämmer Unionen, Sveriges Ingenjörer och Naturvetarna arbetsgivaren Astra Zeneca, samt Organisationen Ikem, Innovations- och kemiindustrierna i Sverige, för brott mot mbl och kräver skadestånd på 150 000 till 160 000 kronor var till de tre fackförbunden.

Läs mer: AD: Astra Zeneca ska betala 500 000 för förslag

De tre stämningsansökningarna handlar dels om samma mbl-brott, dels om olika. Tillsättningen av en ny hr-chef för verksamheten i Södertälje är exempelvis en förändring som påverkat medlemmar ur flera fackförbund. Vissa omorganisationer, där team i tre olika länder har slagits ihop, har även påverkat arbetsbelastningen för flera medlemmar och borde förhandlats om.

Astra Zeneca har cirka 7000 medarbetare i Sverige och verksamheterna som ligger i Södertälje och Mölndal.

Enikö Arnell-Szurkos

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna

Tidningen