Arbetsdomstolen

Avskedad krävs på skadestånd för stöld

Den Lidl-anställde har enligt stämningsansökan på flera sätt brutit mot företagets rutiner för hantering av kontanter, vilket lett till att pengarna försvunnit. Foto: TT-Bild

(Uppdaterad) Svensk Handel stämmer en avskedad säljledare på Lidl och hans fackförbund Unionen i Arbetsdomstolen. Enligt stämningen har mannen i början av oktober 2018 gjort sig skyldig till stöld av en värdepåse innehållande 89 100 kronor.

Publicerad

I stämningen skriver Svensk Handel att även om domstolen skulle komma fram till att ingen stöld skett så har den anställde på flera sätt brutit mot Lidls rutiner för hantering av kontanter, vilket lett till att pengarna försvunnit.

Till exempel hade medarbetaren inte med sig en kollega när värdepåsen skulle läggas i kassaskåpet. Mannen markerade påsen som ”hämtad” trots att värdetransportbolaget inte hämtat påsen och han sparade inte det aktuell hämtningskvittot och satte det inte i rätt pärm.

Svensk Handel yrkar på att den anställde ska betala 89 100 i skadestånd till sin arbetsgivare.

Redan i februari i år avskedades mannen för att bolaget ansåg att han stulit två dagskassor från butiken. Unionen stämde då arbetsgivaren inför Arbetsdomstolen och menade att ingen stöld skett och att mannen inte medvetet lämnat felaktiga uppgifter eller brutit mot arbetsgivarens rutiner.

Svensk handel begär nu att båda målen ska hanteras gemensamt i Arbetsdomstolen eftersom omständigheter och bevisning är samma i båda målen.