Byggföretag stäms på 3 miljoner för låga löner

2019-08-22 16:21 Enikö Arnell-Szurkos  

Svenska Byggnadsarbetareförbundet stämmer ett polskt byggföretag och Sveriges Byggindustrier inför Arbetsdomstolen för sju betongarbetare som fått för låg lön.

Förbundet kräver nära tre miljoner kronor i skadestånd samt kompensation för lön och andra ersättningar för byggnadsarbetarna.

Sju medlemmar i Svenska byggnadsarbetareförbundet fick för låga löner utbetalda under en tidsperiod mellan september 2013 till mars 2014. Samtliga höll på med betongarbeten som underleverantörer åt Peab på en arbetsplats i Göteborg.

Förbundet har genom att granska bankkontoinsättningar och inbetalning av skatter sett att lönen som bolaget betalat ut till medlemmarna enligt stämningsansökan ”vida understigit korrekt lön enligt Byggavtalet och överenskommelsen med regionen”.

Läs mer: Byggnads: ”Viktigt mål av flera skäl”

Byggnadsarbetarna har inte heller fått ut övertidsersättning, helglön, ersättning för arbetstidsförkortning och semesterersättning enligt Byggavtalet. Bolaget har inte lämnat några lönespecifikationer och inte heller gett förbundet tillgång till granskningsuppgifter.

Bolaget Crona SP Zoo med huvudsäte i Warsawa, stäms nu tillsammans med arbetsgivarorganisationen Sveriges Byggindustrier i Arbetsdomstolen av Svenska Byggnadsarbetareförbundet. Förbundet centralt kräver allmänt skadestånd till ett belopp på 1,3 miljoner kronor för brott mot Byggavtalet i fem olika delar. Även Svenska byggnadsarbetareförbundet region väst kräver bolaget på 500 000 kronor i allmänt skadestånd för kollektivavtalsbrott.

Utöver det ska de berörda byggnadsarbetarna få skadestånd på 130 000 kronor var. Bara i skadestånd ska bolaget alltså betala nära tre miljoner kronor sammanlagt. Utöver det ska de sju byggnadsarbetarna få de uteblivna ersättningarna med ränta från den 1 maj 2014 till dess betalning sker.

Enikö Arnell-Szurkos

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna