Byggnads: ”Viktigt mål av flera skäl”

2019-08-27 14:35 Enikö Arnell-Szurkos  
Byggnads ordförande Johan Lindholm. Foto: TT-Bild

MILJONSTÄMNING. Byggnads stämmer ett polskt byggföretag och för att ha betalat ut för låga löner till sju betongarbetare. Ett mål som är viktigt av flera skäl, enligt Byggnads ordförande Johan Lindholm.

Som Lag & Avtal tidigare berättat stäms bolaget Crona SP Zoo med huvudsäte i Warsawa, tillsammans med arbetsgivarorganisationen Sveriges Byggindustrier, i Arbetsdomstolen.

Svenska Byggnadsarbetareförbundet kräver nära tre miljoner i skadestånd utöver kompensation och ersättning till byggnadsarbetarna.

Enligt Johan Lindholm, Byggnads ordförande, har lönedumpning blivit alltför vanligt i Sverige.

– Oseriösa företag bryter medvetet mot kollektivavtalet för att skaffa sig konkurrensfördelar. Förlorarna blir vi byggnadsarbetare och företag som sköter sig. Vi gör allt vi kan för att få stopp på det. Problemet är ofta att många inte vågar berätta om missförhållanden av rädsla för repressalier, säger han.

Det här målet beskriver han som ”viktigt av flera skäl”. Delvis handlar det om att markera att svenska kollektivavtal gäller på svensk arbetsmarknad och företag som tecknar dessa ska också följa dem.

–  Våra medlemmar ska ha sin rättmätiga lön. Men det handlar också om att visa att företag inte ska tillåtas komma undan med social dumpning, säger Johan Lindholm.

Enikö Arnell-Szurkos

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna