DO: Jobberbjudande drogs tillbaka efter graviditetsbesked

2019-05-17 13:55 Tiina Demargne  

Vd:n drog tillbaka ett erbjudande om anställning när han fick kännedom om att den sökande var gravid. Nu stäms den ideella organisation inför Arbetsdomstolen för diskriminering.

Enligt Diskrimineringsombudsmannen, DO, är det fråga om diskriminering som har samband med kön. Organisationen är knuten till ett europeiskt samarbetsprojekt inom utveckling av hälso- och sjukvård,

Kvinnan erbjöds tjänsten och svarade att hon var intresserad, samtidigt som hon ställde ett löneanspråk. Kvinnan berättade också att hon nyligen fått besked att hon var gravid och örklarade sig intresserad av att hitta lösningar, som att arbeta deltid under föräldraledigheten. Organisationen svarade att anställningserbjudandet drogs tillbaka eftersom man ansåg sig behöva någon som kunde arbeta heltid.

Läs mer: DO: Mathem avbröt provanställning på grund av graviditet

Företrädare för organisationen har uppgett att det var kvinnans löneanspråk som var orsaken till att man drog tillbaka anställningserbjudandet. Men DO anser att det finns bevisning för att kvinnans graviditet var avgörande.

– Det här är ett missgynnande som har en klar koppling till graviditet, och det är därför fråga om könsdiskriminering. När gravida kvinnor missgynnas handlar det ofta om att arbetsgivaren utgår från att de ska vara föräldralediga, säger Julia DeMarinis Giddings, processförare på DO, i ett pressmeddelande.

DO yrkar att organisationen ska betala 70 000 kronor i diskrimineringsersättning till kvinnan.

Ur diskrimneringslagen

En arbetsgivare får inte diskriminera den som hos arbetsgivaren är arbetstagare (2 kap. 1 § diskrimineringslagen).

Direkt diskriminering innebär att någon missgynnas eller behandlas sämre än någon annan behandlas, har behandlats eller skulle ha behandlats i en jämförbar situation, om missgynnandet har samband med till exempel kön (1 kap. 4 § diskrimineringslagen).

Tiina Demargne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna