Arbetsdomstolen

”Dom om Maria Ågren skapar tydlighet”

Veera Littmarck, förbundsjurist, Fackförbundet ST.

Arbetsdomstolen ogiltigförklarar regeringens avskedande av Transportstyrelsens förra generaldirektör Maria Ågren. – Vi har haft en oklar reglering. Det är bra att vi nu får tydlighet, säger STs förbundsjurist Veera Littmarck, till Publikt.

Publicerad

Som Lag & Avtal tidigare berättat förlorade Staten det uppmärksammade målet i Arbetsdomstolen den 6 mars i år. AD fann att Maria Ågren, trots den allvarliga kritik som kan riktas mot hennes agerande som generaldirektör för Transportstyrelsen, inte kan anses ha åsidosatt sina åligganden på ett sådant grovt sätt att det motiverar ett avskedande från anställningen i Regeringskansliet.

Det var första gången AD prövade vad som krävs för att avskeda en generaldirektör. Maria Ågren återfår nu anställningen i Regeringskansliet och att staten får betala Sveriges Ingenjörers rättegångskostnader.

Veera Littmarck säger till Publikt att det tidigare har varit oklart vilka delar av lagen om anställningsskydd, las, ska gälla för generaldirektörer. Hon konstaterar att Arbetsdomstolen är tydlig med att de paragrafer som rör avsked och ogiltigförklarande av avsked gäller även för en generaldirektör med tidsbegränsad förordning.

– Det innebär att regeringen inte kan avskeda generaldirektörer utan laga grund för avsked, på det sätt har en generaldirektör ett starkare anställningsskydd än motsvarande positioner i det privata näringslivet, säger ST:s förbundsjurist.