Inget facit för Lidls krav på skadestånd

2019-10-01 10:27 Elisabet Örnerborg  
Den Lidl-anställde hade enligt stämningsansökan på flera sätt brutit mot företagets rutiner för hantering av kontanter, vilket lett till att pengarna försvunnit. Foto: TT-Bild

Unionen krävde att avskedandet av den stöldanklagade säljledaren skulle förklaras ogiltigt. Svensk Handel krävde att han skulle betala 89 100 kronor i skadestånd till Lidl. Hur AD skulle ställa sig, får vi aldrig veta.

Säljledaren avskedades för att bolaget ansåg att han stulit två dagskassor, sammanlagt 89 100 kronor, från butiken. Unionen stämde den 4 mars arbetsgivaren Lidl och Svenskt Handel inför Arbetsdomstolen och menade att ingen stöld skett och att mannen inte medvetet lämnat felaktiga uppgifter eller brutit mot arbetsgivarens rutiner. Unionen ansåg att det inte ens fanns grund för att säga upp mannen och begärde att avskedandet skulle förklaras ogiltigt.

Som Lag & Avtal berättat genstämde arbetsgivarorganisationen Svensk Handel  den 9 september Unionen och säljledaren och krävde att mannen skulle betala 89 100 i  skadestånd till sin arbetsgivare.

I stämningen skrev Svensk Handel att även om domstolen skulle komma fram till att ingen stöld skett så har den anställde på flera sätt brutit mot Lidls rutiner för hantering av kontanter, vilket lett till att pengarna försvunnit.

Den 19 september avskrevs båda målen i Arbetsdomstolen. Det blir inget facit för vem av parterna som hade rätt och vem som hade fel.

– Vi träffade en förlikning i samband med den muntliga förberedelsen i Arbetsdomstolen, säger Unionens förbundsjurist Björn Alquist.

Han säger dock inget om vad överenskommelsen innebär mer än att den även gäller genstämningen från Svensk Handel.

– Parterna har kommit överens och med det är tvisten avslutad, säger Björn Alquist.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna