Arbetsdomstolen

Journalistförbundet stämmer SVT för hyrbilar

SVT-fotograferna är ofta ute på fältet och använder bilarna en stor del av sin arbetstid. De tidigare bilarna var utrustade med slädar där tung kamerautrustning kunde dras. Foto: TT-Bild

Journalistförbundet gör som Unionen och stämmer Sveriges Television och Almega Medieföretagen vid Arbetsdomstolen. SVT har inte förhandlat om att ersätta den egna fordonspark med långtidshyrda bilar, skriver Journalisten.

Publicerad

Som Lag & Avtal tidigare berättat stämmer Unionen arbetsgivarna eftersom fackförbundet hävdar att SVT har brutit mot förhandlingsskyldigheten i paragraf 11 i medbestämmandelagen, mbl.

När SVT kallade till förhandling, eller i vart fall, informerade om beslutet hade bolaget redan tecknat ett avtal med Hertz biluthyrning. 117 bilar var beställda, konstaterar fackförbundet Unionen i sin stämningsansökan som lämnades in till Arbetsdomstolen i slutet av september.

Journalistförbundet yrkar nu, liksom Unionen, på ett skadestånd på 50 000 kronor för att SVT inte har iakttagit sin förhandlingsskyldighet.

Journalistförbundet yrkar också, enligt Journalisten, att de två målen ska handläggas gemensamt.