Krävde handhälsning av vikarie

2017-02-08 11:46 Ann Norrby  
Vikarien på skolan fick veta att hon skulle ta alla i hand. Det är diskriminering anser facket och stämmer skolan till AD. Foto: IBL Bildbyrå /Alloverpress

En lärarvikarie fick veta att hon måste ta alla i hand om hon ville jobba på Kunskapsskolan. Diskriminering anser Unionen och stämmer skolan till AD.

Kvinnan är sunni-muslim och vill på grund av sin religion inte hälsa på män genom att skaka hand med dem. Kvinnan hälsar i stället genom att hålla en hand mot hjärtat och buga. När rektorn på Kunskapsskolan fick veta att hon hälsat så på en kollega och en skolvärd, båda män, blev vikarien uppkallad till rektorn. Vikarien fick veta att hon inte skulle få jobba på skolan om hon fortsatte att hälsa så.

Kvinnan var anställd på uthyrningsföretaget Studentvikarie när hon fick vikariatet på Kunskapsskolan. Hon studerar också på universitetet till civilingenjör. Hon känner sig kränkt och är orolig för sitt framtida yrkesliv.

Unionen kräver i Arbetsdomstolen att Kunskapsskolan betalar 120 000 kronor i diskrimineringsersättning till henne.

Ann Norrby

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna