Arbetsdomstolen

Landsting vägrar behålla musiker oavsett utgång i AD

Jönköpings Sinfonietta tillsammans med Jönköpings Kammarkör och SVF-kören. Foto: Lars Kroon

Även om han vinner i Arbetsdomstolen är det slutspelat för den orkestermedlem i Jönköping som avskedades efter en fysisk konfrontation med verksamhetsledaren. Det beskedet gav verksamhetsledaren i ett brev till de anställda i går.

Publicerad

Lag & Avtal skrev i går om att Sveriges Yrkesmusikerförbund, Symf, stämt Region Jönköping sedan en medlem i den regionala orkestern och ensemblerna Jönköpings Sinfonietta och John Bauer Brass avskedats.

Bakgrunden är en incident som inträffade i samband med ett personalmöte den 3 oktober i år.

Enligt arbetsgivaren ska musikern fysiskt ha angripit verksamhetsledaren under ett hetsigt samtal. Men förbundets version är att musikern lade händerna på verksamhetsledarens axlar och ställde en fråga i hövlig ton.

Förbundet begärde i sin stämningsansökan till AD i måndags att avskedet förklaras ogiltigt, att musikern får sin månadslön fram till huvudförhandlingen och att Region Jönköping döms att betala 200 000 kronor i skadestånd.

Dagen därpå skickade verksamhetsledaren ett mail till de 27 anställda där han bland annat berör processen i Arbetsdomstolen.

”Beskedet som HR-direktör Joakim Silva då ville att jag nu förmedlar till er är att oavsett utslag, om ärendet går till Arbetsdomstolen, är (musikern) avskedad och kommer inte återgå till arbetet”.

Beskedet upprör Anders Filén, förhandlingsansvarig på Symf.

– Det är första gången jag under mina 40 år i yrket som en arbetsgivare på förhand säger att man inte kommer att respektera AD:s dom oavsett utgång.

Joakim Silva, HR-direktör på Region Jönköping, förklarar sitt ställningstagande så här:

– Vi måste givetvis avvakta en domstolsförhandling men vi har en verksamhet som undrar om musikern kommer tillbaka och vi vill vara tydliga med vårt besked. Vi bedömer det som osannolikt att han kommer tillbaka.

Men vad händer om musikern får rätt i AD och det inte ens fanns saklig grund för uppsägning?

– Om domstolen dömer till hans fördel måste vi titta på skadeståndsbestämmelsen i Las paragraf 39 och betala ut skadestånd.

Anders Filen anser ändå att det är fel att stänga dörren för en avskedad person innan saken prövats i domstol.

– Att på förhand förkasta en rättslig prövning är enormt stötande för oss som tror på rättssamhället, säger han.