Målarna vill räkna restid som arbetstid

2018-06-18 11:58 Mikael Kindbom  
Frågan om restid berör inte bara de tre målarna i Skåne utan har stor principiell betydelse. Foto: Jörgen Appelgren

Ska restiden till och från kunderna räknas som arbetstid och ge rätt till övertidsersättning för landets målare? Den frågan vill nu Målareförbundet ha svar på av Arbetsdomstolen.

Frågan är om tre skånska målare som på order från sin arbetsgivare i Malmö reser från till dagens första kund hemifrån och från dagens sista kund tillbaka till hemmet ska inkludera dessa resor i arbetstiden. Det hävdar Målarförbundet som nu kräver rätt till lön och övertidsersättning.

Frågan berör inte bara de tre målarna utan har stor principiell betydelse. Förbundet skriver i sin stämningsansökan att om man vinner målet kommer det att påverka alla som är bundna av måleriavtalet.

Läs mer: ”De vill få oss att se ut som flåbusar”

Förbundet vill att AD ska förklara att tid när de tre aktuella arbetstagarna på bolagets order rest från bostaden till dagens första kund respektive från dagens sista kund är arbetstid. Och det ska det vara enligt såväl EU:s arbetstidsdirektiv som den svenska arbetstidslagen och kollektivavtalet för målarna.

I det aktuella fallet har målarna rest från bostaden så att de varit hos den första kunden klockan sju på morgonen och lämnat sista kunden nio timmar senare. Resorna har tagit mellan en och två timmar vilket nu förbundet kräver lön och övertidsersättning för plus 30 000 kronor vardera i allmänt skadestånd till målarna.

Mikael Kindbom

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna