”Maria Ågren kan inte lastas för felaktig upphandling”

2018-11-05 16:58 Mikael Kindbom  
Maria Ågren avskedades från jobbet som generaldirektör på Transportstyrelsen 2017. Foto: SÖREN ANDERSSON/TT

Registerkontroll med den utländska personal som IBM använde i samarbetet med Transportstyrelsen skulle ha gjorts i deras hemländer. Men vid måndagens muntliga förberedelse i AD i målet med den avskedade generaldirektören Maria Ågren medgav staten att detta inte var genomförbart.

Förbundet har inte ens förstått att kontrollen skulle göras i hemländerna med utländska säkerhetstjänster utan vi trodde det var svenska Säkerhetspolisen som skötte det, sa Karin Lundin, ombud för Sveriges Ingenjörer.

Också AD:s ordförande i målet Cathrine Lilja Hansson uttryckte förvåning över uppgifterna från statens ombud advokat Robert Lakatos.

– Det är väl inte så att en registerkontroll ska göras i hemlandet? Så har inte jag uppfattat det, sa AD:s ordförande.

– Jo, som jag har uppfattat det var det ett krav, svarade Robert Lakatos.

Men han tillade också att det senare visade sig att detta inte var genomförbart.

– Vad är det nu som i efterhand visar sig inte gå då? frågade Cathrine Lilja Hansson

Robert Lakatos svarade:

– Det går inte att kontrollera utländska medborgare i deras hemländer. Registerkontroll kan bara göras i svenska register men avsikten från början var att göra det i deras hemländer.

Läs mer: Första gången en generaldirektör avskedas

Ombudet Karin Lundin menade att Maria Ågren inte kan lastas bland annat för att upphandlingen av driften av IT-systemet blev fel från första början.

– Man utgick helt enkelt från att man skulle kunna göra säkerhetsbedömningar i utlandet och så visar det sig, efter kontakter med Säpo, att det inte gick att göra med utländsk personal, sa hon.

På plats i sammanträdesrum C på Arbetsdomstolen fanns sju personer. Vardera sidan företräddes av två jurister. Arbetsgivarverkets chef Hedda Mann sekunderade Robert Lakatos men var sparsam med kommentarer.

Muntliga förberedelsen är till för att skapa struktur och lägga till och skala bort i all den information  som kommer att komma upp på huvudförhandlingen. Bitvis övergick stämningen i irriterad argumentation mellan parterna men ordföranden påminde om att det fick de spara till huvudförhandlingen.

Staten har i andra hand hävdat bland annat att Maria Ågren hade en skyldighet att begränsa sin skada om hon förlorade jobbet och att om hon vinner målet ska därför skadeståndet jämkas. Maria Ågren försörjer sig på a-kassa och staten menar att hon måste visa att hon sökt jobb för att få en lön i stället för bidrag. Staten begär därför en redogörelse över vilka jobb Transportstyrelsens generaldirektör Maria Ågren har sökt för att få att slippa leva på arbetslöshetsersättning.

Maria Ågren hade som generaldirektör 115 000 kronor i månaden.

Mikael Kindbom

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna