Nekad jobb på grund av övervikt - stämmer arbetsgivaren

2017-03-03 13:36 Tiina Demargne  
Efter flera visstidsanställningar nekades mannen utbildning som skulle leda till fast anställning, med hänvisning till hans övervikt. Foto: TT-Bild

Han nekades en fast tjänst hos kriminalvården på grund av sin övervikt. – Det blev som en käftsmäll i ansiktet. Det var ett väldigt tufft besked, säger Eric Andersson, till P4 Skaraborg.

Fackförbundet IF Metall stämmer nu Kriminalvårdsstyrelsen och staten för brott mot diskrimineringslagen och kräver ersättning på 150 000 kronor.

Eric Andersson nekades plats på grundutbildning till kriminalvårdare efter flera vikariat. Enligt honom själv ansåg arbetsgivaren att han inte skulle klara av den fysiska delen i självförsvarsutbildningen.

– Jag skulle klara det. Jag har inte fått bevisa att jag skulle fixa det, säger han.

Eric Andersson vägde 159 kilo när han nekades utbildningen. Han har sedan dess gått ner i vikt.

Kriminalvården vill inte kommentera enskilda ärenden säger de till P4 Skaraborg.

– Vi vill inte förekomma en eventuell rättsprocess i arbetsdomstolen, säger Ulf Mossberg, pressekreterare vid Kriminalvården.

Tiina Demargne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna