Oftast förlikas parterna redan innan de når AD

2018-03-22 00:00 Lennart Lundquist  
Annika Ewerblad, jurist vid LO-TCO Rättsskydd.

UPPSÄGNING. – Det är inte ovanligt att en arbetsgivare säger sig vilja säga upp någon av personliga skäl. Hur många det är per år är svårt att veta eftersom det för det mesta blir en förlikning vid den lokala eller centrala förhandlingen. Bara en handfull ärenden per år går hela vägen upp till Arbetsdomstolen, AD.

Det säger Annika Ewerblad, jurist vid LO-TCO Rättsskydd.

När Lag & Avtal träffar henne på kontoret vid Norra Bantorget i Stockholm håller hon just på att förbereda en stämning vid en av landets tingsrätter – där tvister hamnar då arbetsgivaren inte har kollektivavtal.

Det handlar om en kvinna i restaurangbranschen som varit sjuk några gånger. Arbetsgivaren – som inte trodde på att hon var sjuk – ringde och krävde att hon genast skulle komma till jobbet. Då hon sa att hon var sjuk fick hon ett sms där arbetsgivaren talade om att hon inte längre var välkommen.

Läs mer: ”Jag vill vinna detta för att kunna hjälpa andra”

– Så kan verkligheten se ut. Jag kan inte se något skäl till avsked, om inget mer framkommer.

Enligt henne går det inte att säga vilka omständigheter som gör det lättare eller svårare för en arbetsgivare att säga upp en anställd.

– Det handlar om hur stark bevisningen är.

För att illustrera det berättar hon om en arbetsgivare som ville säga upp en kvinna med motiveringen att hon inte klarade jobbet. När det visade sig att vederbörande vunnit Yrkes-SM i sin kategori insåg arbetsgivaren att det inte skulle hålla.

Läs mer: ”Försök alltid att hitta en annan lösning”

Uppsägning av personliga skäl kan antingen resultera i att den anställda får behålla jobbet – eller att parterna kommer överens om en ekonomisk kompensation för att han eller hon slutar.

Hur brukar en ekonomisk upp­görelse mellan parterna se ut?

Om en arbetsgivare förlorar ett anställningsskyddsmål i AD kan arbetsgivaren ändå vägra att behålla vederbörande. Arbetsgivaren måste då betala ett belopp som regleras i paragraf 39 i Las. Som mest kostar det 32 månadslöner att köpa ut någon med tio års anställning eller mer.

– Vid en förhandling är det inte ovanligt att man använder dessa ersättningsbelopp som en ungefärlig utgångspunkt.

I AD har LO-TCO Rättsskydd sämre statistik och har förlorat fler gånger än arbetsgivaren.

– Det beror på att när vi ligger bra till och troligen skulle vinna är arbetsgivaren beredd att träffa en förlikning som arbetstagaren kan godta, säger Annika Ewerblad.

Lennart Lundquist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna