Arbetsdomstolen

”Ombud kan bli betalningsansvariga”

Skulder i AD. Ett fristående fackförbunds företrädare skulle kunna bli stämda för sina skulder, enligt professor Daniel Stattin vid Uppsala universitet.

Publicerad
Fakturan från Haninge kommun till OFFC är på över hundratusen kronor utan moms. Det gäller det första förlorade målet, och betalningen behöver inte ske förrän i mitten av maj.

Oberoende Fria fackföreningars centralorganisation, OFFC, har lyckats få två fall prövade i Arbetsdomstolen. I båda fallen förlorade förbundet. I målet som gällde kvinnan som pekas ut som nazist i kvällspressen dömdes förbundet att betala hela motpartens rättegångskostnader, i det andra målet större delen. Totalt över 250 000 kronor.

Ingen av skulderna var ännu betalda vid denna tidnings pressläggning och i ett fall hotas förbundet av indrivning (se artikeln:

Normalt sett svarar den ideella föreningen för sina förpliktelser och varken styrelseledamöter eller medlemmar har ett personligt ansvar för eventuella skulder. Dessa betalas med föreningens tillgångar.

– Om ett litet förbund för­lorar en rättegångstvist i Arbetsdomstolen och det gäller ett enstaka fall får man nog leva med att förbundet inte kan betala rättegångskostnaderna, säger Daniel Stattin, professor i civilrätt och specialist på associationsrätt.

Om föreningen har stora skulder kan den försättas i konkurs. Styrelseledamöter eller medlemmar kan i normalfallet inte göras betalningsansvariga, enligt professorn.

Läs också:

Däremot skulle OFFC:s ombud och styrelseledamöterna kunna bli betalningsansvariga, enligt professor Stattin. I rättspraxis finns exempel på när det begränsade personliga ansvaret för en förenings företrädare har genombrutits och de gjorts ansvariga. I sådana rättsprocesser har det till exempel handlat om att verksamheten varit underkapitaliserad eller föreningens förfarande varit otillbörligt.

– I fallet OFFC verkar förbundet ha startat processer utan att ha rimlig möjlighet att betala rättegångskostnader. I praktiken verkar det vara en person som själv bedriver verksamhet, säger Daniel Stattin. Jag skulle inte avråda från att föra talan i domstol mot honom, men sedan vet man inte hur det går.

– I det här fallet är det inte alls uteslutet att även styrelsen skulle bli betalningsansvarig. Om OFFC hade drivit fem processer skulle jag ha svarat ja, två processer är ett gränsfall.

Har det någon betydelse att OFFC har lämnat in sex stämningsansökningar som avvisats?

– Det påverkar bilden och kan vara grund för en personlig skadeståndstalan, säger professor Stattin.

Exempel på otillbörligt handlande

Professor Daniel Stattin förklarar: Om en fackförening vid upprepade tillfällen inleder tvister, bildas om för att slippa kostnaderna och dylikt skulle förfarandet kunna vara otill­börligt.