Region Örebro: Vi diskriminerade epileptiker

2020-02-05 17:11 Elisabet Örnerborg  

En nittonårig kvinna var provanställd som tandvårdsbiträde när hon beordrades lämna jobbet med omedelbar verkan. Detta sedan hon en dryg vecka tidigare fått ett epileptiskt anfall på jobbet. Kvinnan, som lider av epilepsi sedan barndomen, får nu 80 000 i diskrimineringsersättning.

Kommunalarbetareförbundet stämde Region Örebro Län för diskriminering på grund av funktionsnedsättning efter att de avbrutit en ung kvinnas provanställning. Förbundet krävde 200 000 kronor i diskrimineringsersättning till sin medlem.

Den unga kvinnan har epilepsi sedan barndomen och var provanställd som tandvårdsbiträde på en Folktandvård inom Region Örebro Län. Några månader in på provanställningen fick hon ett epileptiskt anfall på personaltoaletten i slutet av ett arbetspass. Det var ett anfall som sällan inträffar i hennes fall och normalt bara varar en kort stund. Efter två dagars sjukskrivning var hon tillbaka i arbete. Nio dagar senare blev den unga kvinnan inkallad till möte hos verksamhetschefen och beordrades omgående lämna ifrån sig nycklar och lämna arbetsplatsen.

Regionen erkänner att den gjort sig skyldig till diskriminering, men hävdar att det aktuella brottet mot diskrimineringslagen inte motiverar ett så högt belopp som det Kommunal yrkat. Regionen har medgett talan till ett belopp på 80 000 kronor plus ränta. Förbundet har begärt att Arbetsdomstolen meddelar dom i enlighet med medgivandet och den yrkade ersättningen för rättegångskostnaderna.

Arbetsdomstolen förpliktar Region Örebro län att betala den unga kvinnan 80 000 kronor. Regionen ska också ersätta Kommunal för dess rättegångskostnader, 54 469 kronor i ombudsarvode.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna