Arbetsdomstolen

Sparkad generaldirektör blir fall för AD

Maria Ågren Foto: TT-Bild

Staten hade inte rätt att avsluta Transportstyrelsens förra generaldirektör Maria Ågrens anställning två gånger. Nu stämmer Sveriges Ingenjörer staten till Arbetsdomstolen.

Publicerad

IT-skandalen vid Transportstyrelsen har nått Arbetsdomstolen, som nu får ta ställning till om staten hade rätt att avskeda Transportstyrelsens förra generaldirektör Maria Ågren. Hennes fackförbund Sveriges Ingenjörer har nu lämnat in en stämningsansökan till Arbetsdomstolen. Facket kräver i första hand att avskedandet ska ogiltigförklaras och att staten ska betala 300 000 kronor i allmänt skadestånd till henne.

I januari 2017 delgavs Maria Ågren misstanke om brott i samband med outsourcingen av IT-driften vid Transportstyrelsen. Kort därefter flyttades hon till en ny anställning vid Näringsdepartementet vid regeringskansliet. I slutet av september avskedade staten henne.

Läs också:

Enligt stämningsansökan avskedade staten henne från regeringskansliet för att hon lagförts för brottet vårdslöshet med hemlig uppgift. Den 26 juni utfärdades ett strafföreläggande. Maria Ågren undertecknade det för att slippa publicitet, även om hon är av uppfattningen att hon inte gjort sig skyldig till brottet.

I maj 2015 beslutade hon att göra tillfälliga avsteg från kravet på säkerhetsprövning av de personer som skulle få tillgång till systemen. Hon fattade beslutet eftersom hon bedömde att det var det enda sättet för myndigheten att kunna sköta sina samhällsviktiga uppgifter på. Enligt Sveriges Ingenjörer visste hon inte att Transportstyrelsen förfogade över information som föll under säkerhetsskyddslagstiftningen.

När regeringen beslutade att flytta Maria Ågren till den nya anställningen på Näringsdepartementet, hade den full insikt i de brister som SÄPO funnit i samband med Transportstyrelsens outsourcing av IT-driften och den dåvarande generaldirektörens beslut om avsteg, för fackförbundet fram. Det visar att regeringen fortsättningsvis hade förtroende för henne.

Genom beslutet att flytta Maria Ågren till en ny anställning, har regeringen redan utkrävt tjänsteansvar. Därför kan regeringen inte avskeda henne från den nya anställningen i regeringskansliet, anser facket.

Facket anser också att möjligheten att avskeda Maria Ågren är preskriberad. Regeringen har åtminstone sedan januari 2017 haft tillräcklig klarhet i omständigheterna för att preskriptionstiden i LAS ska börja löpa.

Sveriges Ingenjörer för vidare fram att avskedandet saknar laga grund, även om Maria Ågren skulle vara skyldig till brottet vårdslöshet med hemlig uppgift. Brottet är ett oaktsamhetsbrott med lågt straffvärde och har begåtts i anställningen som myndighetschef för Transportstyrelsen, alltså utanför den aktuella anställningen, skriver fackförbundet i stämningsansökan.

Ännu finns inget datum utsatt för en eventuell huvudförhandling i Arbetsdomstolen.