Undersköterska på LSS-gruppboende avskedad

2019-03-26 17:40 Elisabet Örnerborg  

Kommunal tar strid för en undersköterska som avskedats från ett gruppboende för personer med funktionsnedsättningar. Undersköterskan nekar till det arbetsgivaren anklagar henne för. Hon uppger sig inte ha knuffat någon av de boende ut från personalrummet.

Undersköterskan tillsvidareanställdes hos bolaget den 14 juli 2016. Hon har arbetat på bolagets gruppbostad i Sörmland för personer med olika funktionsnedsättningar som utvecklingsstörning.

Tre händelser där hon ska ha agerat felaktigt har bolaget angett som skäl för att avskeda henne den 9 september 2018. Vid ett tillfälle påstås undersköterskan ha knuffat ut en av de boende från ett personalrum och sagt åt denna att ”här får du inte vara”. Vid ett annat tillfälle påstås hon ha behandlat en boende illa i samband med en utflykt och ska då ha höjt rösten mot den boende och pratat illa om henne. Vid ett tredje tillfälle påstås hon ha sagt att en boende inte fick vara med och baka för att denne var ”äcklig”.

Läs mer: Fråga till experten: Uppsägning eller avskedande fritt val?

Undersköterskan har inte knuffat någon boende. Hon har inte skrikit eller behandlat någon av de boende illa. Hon har aldrig nekat någon att vara med och baka och har aldrig sagt att någon boende skulle vara ”äcklig”. Det föreligger därför inte skäl för avskedande, anser Kommunalarbetarförbundet och stämmer Linnea Omsorg AB samt Arbetsgivaralliansen till Arbetsdomstolen.

Arbetsgivarna krävs på ekonomiskt skadestånd och 200 000 kronor i allmänt skadestånd till den avskedade undersköterskan.

Om Arbetsdomstolen skulle komma fram till att det inte funnits skäl för avskedande men väl för uppsägning kräver förbundet 42 603 kronor i månaden från den 10 september 2018 till och med den 9 november 2018 i uppsägningslön (inklusive semesterersättning) till kvinnan och 80 000 kronor i allmänt skadestånd.

Ombud är förbundsjuristen Ellinor Gudmundsson, LO-TCO Rättsskydd.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna

Tidningen