EU-domstolen: Då är det OK att förbjuda huvudduk

2017-03-14 11:25 Tiina Demargne  
På arbetsplatsen i Belgien fanns det en oskriven regel om att de anställda inte fick bära synliga politiska, filosofiska eller religiösa symboler. Foto: Alamy

Interna regler på arbetsplatsen gör det möjligt för en arbetsgivare att förbjuda någon att bära muslimsk huvudduk på jobbet - utan att fällas för diskriminering. Det konstaterar EU-domstolen i dag i ett belgiskt fall.

Domen får nu betydelse för de fall som Diskrimineringsombudsmannen, DO, kommer att driva i framtiden:

– Vi har väntat ganska länge på de här avgörandena, säger Martin Mörk, chef för DO:s processenhet, till P1-morgon.

Det aktuella fallet i Belgien gäller en kvinna som arbetade på ett företag som hyrde ut receptionstjänster till företag och där det fanns en oskriven regel om att de anställda inte fick bära synliga politiska, filosofiska eller religiösa symboler, skriver TT.

Läs också:

Läs mer: Tingsrätten: Klädkravet på KI var diskriminering

I ett annat fall från Frankrike, med en kvinnlig ingenjör på en konsultfirma, konstaterar domstolen samtidigt att det inte räcker med att hänvisa till en kunds önskemål eller klagomål för att avskeda en arbetstagare som vägrat ta av sig huvudduken.

I det fallet konstaterar EU-domstolen att det skulle kunna vara rätt att avskeda kvinnan om det fanns befogade interna regler om neutral klädsel - något som man nu uppmanar det franska rättsväsendet att utreda i det berörda fallet, skriver TT.

Tiina Demargne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna