Arbetsrätt

”Förslagen innebar försämringar vi inte kan försvara”

Camilla Frankelius, förhandlingschef för Sveriges Ingenjörer.
IF Metalls ordförande Marie Nilsson. Foto: Jonas Ekströmer/TT
Veli-Pekka Säikkälä, IF Metalls avtalssekreterare. Foto: Janerik Henriksson/TT
Lee Wermelin, ordförande Akavia. Foto: Akavia
Byggnads, med förbunds­ord­förande Johan Lindholm i spetsen, är stämt för olovlig strids­åtgärd. Förbundet menar att det agerat utifrån vetot i kollektivavtalen. I mitten av maj möts parterna i Arbetsdomstolen. Foto: Johan Ekström

– Trots en stark gemensam vilja att träffa en överenskommelse innebar det förslag som till slut låg på bordet försämringar av anställningsskyddet som vi inte kan försvara för våra medlemmar. Så kommenterar Camilla Frankelius, förhandlingschef för Sveriges Ingenjörer, de kraschade lasförhandlingarna mellan arbetsmarknadens parter för Lag & Avtal.

Publicerad

”Målet var att få till ett avtal som kan vara hållbart lång tid framöver, och då måste vi också säkerställa att det ger en stark anställningstrygghet, bra omställning och ökad möjlighet för individen att utveckla sin kompetens. Anställningstryggheten, men också företagens kompetensförsörjning vilar på flera ben och vi har förhandlat om en helhet. Trots en stark gemensam vilja att träffa en överenskommelse innebar det förslag som till slut låg på bordet försämringar av anställningsskyddet som vi inte kan försvara för våra medlemmar”, skriver hon i en kommentar till Lag & Avtal och fortsätter:

”Vi har förhandlat hela vägen in i kaklet. För parterna på arbetsmarknaden är förhandling vägen framåt och det är så vi löser problem tillsammans. Nu ska vi ta en diskussion om hur vi hanterar detta inom PTK. Vi är fortsatt övertygade om att förändringar genom kollektivavtal är det enda långsiktigt hållbara alternativet för att utveckla arbetsmarknaden.”

IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson kommenterar också situationen i ett pressmeddelande:

”Vi förhandlade in i kaklet. För oss var det viktigt att syna arbetsgivarnas kort och försöka få till en överenskommelse mellan parterna för att öka anställningstryggheten. Men till slut var arbetsgivarnas krav omöjliga att ställa upp på. Det är en dålig utredning som, om den genomförs, skulle försvaga anställningstryggheten och försämra maktbalansen mellan facken och arbetsgivarna. Vi motsätter oss den.”

”Visstid och inhyrning, hyvling, heltid kontra deltid, saklig grund-begreppet. Till slut var det arbetsgivarnas krav på stora förändringar i turordningsreglerna som fällde uppgörelsen. Deras krav var omöjliga för oss att ställa upp på”, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

Byggnads ordförande Johan Lindholm hoppas att parterna når en vettig uppgörelse:

– Det är viktigt.  Inte minst för alla dom som står utanför arbetsmarknaden eller lever på tillfälliga påhugg.  En mer dynamisk arbetsmarknad kan sannolikt skapa fler jobb och ge bland andra unga större chans att få arbete och möjlighet till en tryggare framtid. Det har sitt pris i en mindre trygghet för äldre väletablerade arbetstagare. Valet borde dock var lätt. Tillväxt, fler jobb och möjligheten till arbete för en ny generation ligger i andra vågskålen, säger han till Lag & Avtal.

Enligt Mikael Andersson, förhandlingschef på Akavia, har förhandlingarna har varit konstruktiva:

– Vi kom nära en överenskommelse. Jag hoppas nu att vi kan hitta nya vägar för att komma i mål. Det är viktigt att ha med sig i analyser och diskussioner framåt att det har varit konstruktiva samtal och förhandlingar – och att vi i grunden har väl fungerande kollektivavtal. Förändringar genom kollektivavtal är det enda hållbara alternativet för att utveckla flexibiliteten och anställningstryggheten på arbetsmarknaden, skriver han i ett pressmeddelande.

Lee Wermelin, ordförande i Akavia, kommenterar också de strandade förhandlingarna mellan arbetsmarknadens parter:

– Avtalet som mot slutet förhandlades innebar försämringar av anställningsskyddet som vi inte kan försvara för våra medlemmar. Nu får vi avvakta och se om regeringen kan öppna upp för att ge förhandlarna ytterligare tid för att komma i land med ett avtal.

Missa inga nyheter - beställ Lag & Avtals kostnadsfria nyhetsbrev