Arbetsrätt

”Jag lämnar inget åt slumpen”

Jessica Berlin är ny förbundsjurist på LO -TCO Rättsskydd.

ANSTÄLLNINGSINTERVJUN. Jessica Berlin är ny förbundsjurist på LO-TCO Rättsskydd sedan den 28 september i fjol. Hon lyfter fram att rättsskyddet är en otrolig möjlighet, men också en trygghet för både fackförbunden och dess medlemmar.

Publicerad Uppdaterad

jessica berlin

Karriär:

2020 Blev förbundsjurist på LO-TCO Rättsskydd.

2019 Förbundsjurist Sveriges läkarförbund

2018 Förbundsjurist, Fackförbundet ST

2016 Chefsjurist på Sveriges Veterinärförbund

2014 Arbetsrättsjurist på Sveriges Veterinärförbund.

Hur kändes det när du fick den här tjänsten?

− Jag blev oerhört glad. Här jobbar ju Sveriges i särklass främsta processjurister inom arbetsrätt. Det är en så samlad kompetens av riktigt seniora och duktiga jurister som jag får möjlighet att lära av inom arbetsrätten, men också på förvaltningsrättsenheten.

Du har tidigare varit förbundsjurist på ST, Sveriges Läkarförbund och Veterinärförbundet, vilka erfarenheter tar du med dig från dina tidigare arbetsplatser?

− Efter att ha jobbat med arbetsrätt i nio år känner jag att jag har en bra grund att stå på. Jag har mina erfarenheter från den offentliga sidan, men även från den privata. Jag har arbetat både utifrån akademikerperspektivet och utifrån tjänstemannaperspektivet.  Jag har ju varit på utpräglade professionsförbund, men också på ST, som samlar anställda från alla typer av myndigheter.

Varför sökte du dig till LO-TCO Rättsskydd?

− Redan tidigare har det varit processföring i sig som jag har tyckt varit det roligaste. Då finns det ingen annan arbetsplats som kan ge mig den kompetensen och även utveckla mig i den delen. Sedan vill jag ta tillvara både förbundens och de enskildas rätt. Jag tar inte lätt på det.

Har du också bytt jobb? Mejla redaktionen.

Vilken är LO-TCO Rättsskydds viktigaste uppgift?

­ − Det är att driva på för att stärka arbetstagarnas rättigheter. Rättsskyddet ska fortsätta att ha den praxisbildande funktion som bolaget har haft. Vi får ju uppdrag från nästan alla förbund, inom LO men även från Saco och TCO. Det handlar om att hjälpa förbunden att bli starkare och säkerställa att fackligt anslutna kan kräva sina rättigheter enligt lag och avtal.

Vad kännetecknar dig i förhandlingar?

− Jag är ganska drivande. Jag gillar att utreda och lämnar inget åt slumpen. Jag försöker läsa på det rent teoretiska, men även ta reda på så mycket som möjligt innan, prata med väldigt många vittnen och gå igenom fallet ordentligt. Det är roligt att få grotta ner sig i vad det är som har hänt, vad säger kollegerna, vad kan det bli?

Minns du särskilt något tidigare mål du har drivit?

− Jag minns ett diskrimineringsmål som jag drev mot Polismyndigheten. Det handlade om en dyslektiker. Arbetsdomstolen kom fram till att arbetsgivaren skulle ha givit henne de hjälpmedel hon behövde för att kunna utföra sitt arbete på bästa sätt. Hon hade också varit väldigt tydlig med att hon behövde dessa hjälpmedel redan på sin anställningsintervju.  Hon var så oerhört glad när domen kom. Där kändes det som att jag hade varit en del i hennes upprättelse.  Jag minns också ett mål om en person på Migrationsverket som anklagades för att ha gjort otillåtna slagningar. Han hade arbetat helt prickfritt i över 20 år och blev avskedad från en dag till en annan. Men han fick tillbaka jobbet.

Vad tänker du när du vinner sådana mål?

− Att rättsskyddet är en otrolig möjlighet, men också en trygghet och försäkring.  Det är få enskilda som har råd att riskera cirka 600 000 kronor på en rättsprocess. Vi gör skillnad för den enskilda medlemmen, men även för fackförbunden, som faktiskt ställer upp och tar fighten för sina medlemmar.

Vad tror du att du gör om 20 år?

− Jag har en förhoppning att jag om tjugo år är hälften så bra som mina seniora kolleger. Då är det väldigt mycket good enough, mer än så kan jag inte sikta.

Missa inga nyheter - beställ Lag & Avtals kostnadsfria nyhetsbrev