Juridikstudenter går igång på offentlig förvaltning

2019-03-28 11:27 Ann Olrin  
Jan Dernestam, på advokatbyrån Mannheimer Swartling.

Mannheimer Swartling toppar listan över juridikstudenternas mest attraktiva arbetsgivare 2019. I övrigt är det offentlig förvaltning som dominerar på topplistan. Det framgår av Universums årliga undersökning.

– Det är enormt glädjande. Vi är såklart oerhört glada och stolta över utmärkelsen, säger Jan Dernestam, managing partner på den affärsjuridiska advokatbyrån Mannheimer Swartling, till nyhetssajten Realtid.se.

Mannheimer Swartling är den enda advokatbyrå som kvalar in på tio-i-topplistan när juridikstudenterna listar de mest eftertraktade arbetsgivarna. Totalt finns bara fem advokatbyråer bland de 20 mest eftertraktade arbetsgivarna.

Läs mer: Advokat trots ”fel” föräldrar

Studenterna lockas istället av UD, Polisen, domstolsväsendet och regeringskansliet. Även organisationer som Amnesty, Migrationsverket, Centrum för rättvisa är populära.

Sighsten Dahl, arbetsgivarranking-specialist på Universum, tror att en förklaring till att advokatbyråerna, med undantag för Mannheimer Swartling, rankas så lågt handlar om förutfattade meningar, prestige och kommunikation.

Läs mer: Professor varnar för forskarbrist inom arbetsrätt

– Många av dessa företag har som policy att inte köpa reklam. Då blir medierapporteringen den enda informationskällan. Jag tror att det finns en bild av byråerna som inte är så rättvisande. De visar inte vilka de är.

25 mest populära arbetsgivarna bland juridikstudenterna

 1. Mannheimer Swartling
 2. Åklagarmyndigheten
 3. Utrikesdepartementet
 4. Polisen
 5. FN
 6. Domstolsväsendet, domarbana
 7. Domstolsväsendet
 8. Regeringskansliet
 9. Säpo
 10. EU-domstolen
 11. Vinge
 12. Familjens Jurist
 13. EU-kommissionen
 14. Google
 15. Setterwalls Advokatbyrå
 16. Brottsoffermyndigheten
 17. Ekobrottsmyndigheten
 18. Roschier Advokatbyrå
 19. Skatteverket
 20. Amnesty International
 21. Migrationsverket
 22. Centrum för Rättvisa
 23. Kriminalvården
 24. Lindahl
 25. Cederquist

Källa: Företagsbarometern 2019, Universeum

Ann Olrin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna