Arbetsrätt

Juridikstudenter går igång på offentlig förvaltning

Jan Dernestam, på advokatbyrån Mannheimer Swartling.

Mannheimer Swartling toppar listan över juridikstudenternas mest attraktiva arbetsgivare 2019. I övrigt är det offentlig förvaltning som dominerar på topplistan. Det framgår av Universums årliga undersökning.

Publicerad

– Det är enormt glädjande. Vi är såklart oerhört glada och stolta över utmärkelsen, säger Jan Dernestam, managing partner på den affärsjuridiska advokatbyrån Mannheimer Swartling, till nyhetssajten Realtid.se.

Mannheimer Swartling är den enda advokatbyrå som kvalar in på tio-i-topplistan när juridikstudenterna listar de mest eftertraktade arbetsgivarna. Totalt finns bara fem advokatbyråer bland de 20 mest eftertraktade arbetsgivarna.

Studenterna lockas istället av UD, Polisen, domstolsväsendet och regeringskansliet. Även organisationer som Amnesty, Migrationsverket, Centrum för rättvisa är populära.

Sighsten Dahl, arbetsgivarranking-specialist på Universum, tror att en förklaring till att advokatbyråerna, med undantag för Mannheimer Swartling, rankas så lågt handlar om förutfattade meningar, prestige och kommunikation.

– Många av dessa företag har som policy att inte köpa reklam. Då blir medierapporteringen den enda informationskällan. Jag tror att det finns en bild av byråerna som inte är så rättvisande. De visar inte vilka de är.

25 mest populära arbetsgivarna bland juridikstudenterna

  1. Mannheimer Swartling
  2. Åklagarmyndigheten
  3. Utrikesdepartementet
  4. Polisen
  5. FN
  6. Domstolsväsendet, domarbana
  7. Domstolsväsendet
  8. Regeringskansliet
  9. Säpo
  10. EU-domstolen
  11. Vinge
  12. Familjens Jurist
  13. EU-kommissionen
  14. Google
  15. Setterwalls Advokatbyrå
  16. Brottsoffermyndigheten
  17. Ekobrottsmyndigheten
  18. Roschier Advokatbyrå
  19. Skatteverket
  20. Amnesty International
  21. Migrationsverket
  22. Centrum för Rättvisa
  23. Kriminalvården
  24. Lindahl
  25. Cederquist

Källa: Företagsbarometern 2019, Universeum