Nyheter

Känd förbundsjurist går till Rives efterföljare

Arbetsrättsexperten har värvat en av landets mest erfarna fackliga jurister – Bo Villner. Han säger sig inte känna till att hans arbetsgivare är en efterföljare till den hårt kritiserade och konkursade juristbyrån Rive.

Publicerad
Bo Villner Foto: Privat

I våras väckte juristbyrån Rive stor uppmärksamhet i medierna. Byrån toppade listan över företag som struntade i Allmänna reklamationsnämndens beslut. Sveriges television avslöjade hur Rive hade stämt närmare 100 av sina egna klienter i tvister om arvoden. Byrån hade bland annat fakturerat för en resa i privatflygplan.

Missa inga nyheter - beställ Lag & Avtals kostnadsfria nyhetsbrev

Rive gick i konkurs under våren. Sedan ett par månader är Arbetsrättsexperten efterföljare och kallar sig den främsta arbetsrättsliga byrån på arbetsmarknaden.

Till ledningsgruppen har arbetsrättsjuristen Bo Villner värvats som en av två chefsjurister. Han har länge arbetat på LO-TCO Rättsskydd, men också på förbunden IF Metall, Elektrikerförbundet och Vårdförbundet. Villner är känd för bastubadardomen från slutet av 1970-talet.

– Jag känner inte till bakgrunden. Mitt fokus ligger på arbetsrätt. Jag ska vara rådgivare och bistå i rättsliga processer, säger Bo Villner till Lag & Avtal.

Han hade gått i pension sedan några år, men inte helt slutat ta uppdrag, när Arbetsrättsexperten kontaktade honom. Uppdraget i ledningsgruppen lät intressant och han accepterade det därför.

Kände du inte till bakgrunden om Rive när ni diskuterade ert samarbete?

– Nej, absolut inte. Jag hade inte den kunskapen.

Vad tycker du om det nu?

– Jag har inte haft anledning att fundera över frågan. Jag ägnar mig åt de juridiska ärenden som vi driver och åt utbildning, inte minst av personalen.

Bo Villner hänvisar frågor om företagets uppbyggnad och image till andra företrädare. Han arbetar med stöd åt de andra juristerna, som kan bolla pågående ärenden med honom och diskutera upplägg och strategier. Han träder också in när ett ärende går till domstol.

– Det är intressant med arbetsrätt. Därför håller jag på och tänker fortsätta så länge som det är roligt, säger den nu 75-årige juristen.

Den andra chefsjuristen i ledningsgruppen är en 26-årig jurist som har drygt två års arbetslivserfarenhet från en tjänst inom Polismyndigheten.

Vd är Johannes Merbom, som under tre månader 2018 var vd på Östersundshem, men klev av efter hård personalkritik för sin ledarstil. Han har också ett konsultbolag sedan 2019. Genom bolaget har han varit uthyrd som vd till Jämtlands Tidning, ett uppdrag som han lämnade i augusti.

Ägare till Arbetsrättsjuristen är Mikaela Olsson, genom DBM och Partner AB. Hon har bakgrund på Rive och har varit delägare i dess moderbolag.

Trots att Arbetsrättsexperten är en nystartad byrå säger den sig genomföra 1 500 förhandlingar varje år och vara företrädare i närmare 1 000 ärenden. Den säger sig ha erfarenheter av att företräda den svenska regeringen i både FN och EU och medverkat som företrädare för Svenskt Näringsliv vid förhandlingar med EU-kommissionen, näringsdepartementet och Transportstyrelsen.

Den som klickar sig in på byråns hemsida möts av en pulserande länk med budskapet ”gratis bedömning”.

Bara några månader efter Rives konkurs startade dess moderbolag Specialbyrån i arbetsrätt, som numera är nedlagt. I stället finns Arbetsrättsexperten.

Anmärkning: Efter att ha tagit del av sina citat vill inte Bo Villner medverka eftersom artikeln tar upp kopplingar till den skandalomsusade juristbyrån Rive.