Arbetsrätt

Luttrad förhandlare ska ratta LO-TCO Rättsskydd

Som statsekreterare lärde sig Mattias Landgren hur förhandlingsmaskineriet fungerar i EU: "Den erfarenheten tar jag med mig till det nya jobbet", säger han. Här på ett EU-möte 2018 tillsammans med Violeta Bulc, dåvarande EU-kommissionär för transport. Foto: European Union

Juridiken spelar en allt större roll på arbetsmarknaden, inte minst beroende på EU-rättens inflytande. – Förändringen är på gott och ont, säger Mattias Landgren, ny vd och chefsjurist på LO-TCO Rättsskydd.

Publicerad

Mattias Landgren sitter sedan i somras på den läderklädda skrivbordsstolen i chefsrummet på Olof Palmes gata där rättsskyddet huserar med utsikt över LO-borgen.

Han har tagit över stolen från Dan Holke, som i 25 år lett verksamheten. Det sker i en turbulent tid på arbetsmarknaden.

– Det är jättespännande att ta över chefsstolen när vi har dessa stora utmaningar i Las-förhandlingarna, EU-kommissionens initiativ till minimilöner och coronakrisen.

Den 44-årige uppsalabon har under sina sex år i politiken, som sakkunnig hos statsministern och statssekreterare på ett par departementet, sett hur juridiken fått en allt större plats i arbetslivets tvister och lösningar.

– Den ska egentligen komma in först när man har misslyckats, men numera styrs väldigt mycket av EU-direktiv och annan lagstiftning. Då spelar juridiken större roll i processerna.

Sin juridiska karriär inledde Landgren på Rättsskyddet, som byråns första praktikant. Han hade senare olika chefspositioner på fackförbunden HTF, Unionen och Byggnads.

Han konstaterar att det finns vissa skillnader mellan hur LO-förbund och TCO-förbund resonerar i förhållande till juridisk rådgivning. Dessutom har hans förbundskarriär gett inblick i hur förhandlingarna skiljer sig mellan tjänstemannasidan och LO-sidan.

– Det är en trygghet att ha med sig.

Inte heller i politiken har han varit helt bortkopplad från arbetsrätten. Som statssekreterare hos Tomas Eneroth var han med och förhandlade i EU om mobilitespaketet och villkoren för internationella transporter och chaufförer.

– Då fick jag en inblick i hur förhandlingsmaskineriet fungerar i EU. Den erfarenheten tar jag med mig till det nya jobbet.

En stor del av juridikens ökade betydelse kan knytas till EU-rätten och dess begränsningar av medlemsländernas möjligheter att fritt lagstifta. Ett problem är att den fria rörligheten ansetts viktigast. Ofta har stärkta rättigheter för arbetstagarna ansetts begränsa den.

− Ja, men på senare tid har vi fått utstationeringsdirektivet och mobilitetspaketet. Där har EU levererat förbättringar för arbetstagarna. Nu finns en större förståelse för att den fria rörligheten inte kan övertrumfa allt.

Arbetsdomstolen i Gamla Stan är ingen främmande byggnad för honom. Han har drivit många processer och har gillat den delen av arbetet som förbundsjurist.

Mattias Landgren har dessutom deltagit i den längsta förlikningsförhandlingen i domstolens historia. Han representerade ett antal butikschefer på Systembolaget som anklagades för att ha tagit mutor av leverantörer. Under tre dagar och två nätter pågick förhandlingarna.

− Jag älskade att processa och det var något jag saknade lite grand under mina år i politiken.

Bra affär för förbunden

Varje år redovisar LO-TCO Rättsskydd hur stora skadestånd och övriga ersättningar som vunna mål och förlikningar genererat till medlemmar och förbund.

2019: Totalt 189 miljoner kronor.

LO: 160 miljoner.

Övriga: 20 miljoner.

Antal ärenden LO: cirka 800.

Antal ärenden övriga: cirka 300