Parterna eniga kring lasförhandlingarna

2019-12-19 11:54 Lena Gunnars  

Svenskt Näringsliv, PTK och LO, med åtta förbund bakom sig, har lyckats enas om en avsiktsförklaring kring fortsatta las-förhandlingar. Förhandlingarna gör nu uppehåll fram till augusti.

Som Lag & Avtal tidigare berättar har sex LO-förbund valt att inte delta i LO:s lasförhandlingar. Inte heller Lärarnas riksförbund deltar.

LO, PTK och Svenskt Näringsliv har diskuterat Trygghet och omställning sedan 2017. Syftet med samtalen har varit att öka arbetsgivarnas vilja och förmåga att anställda och samtidigt stärka anställdas trygghet och möjlighet till kompetensutveckling. Ett annat syfte har varit att stödet vid omställning ska bli mer effektivt.  

- Förhandlingarna är komplicerade men konstruktiva och innebär ett helhetsgrepp kring de faktorer som i kombination kan skapa flexibilitet för företagen och trygghet för de anställda. En helhetssyn är nödvändig för att finna långsiktigt hållbara lösningar, som är bra för de anställda, för företagen och för samhället i stort, säger Martin Linder, PTK:s ordförande, i ett uttalande.

Han fortsätter:

- Vi har nu enats om en avsiktsförklaring för fortsatta förhandlingar. Parterna har olika syn på hur regelverket som styr arbetsmarknaden bör förändras, men står gemensamt bakom principen att parterna ska ta ansvar för att komma överens om spelreglerna på arbetsmarknaden. Inte politikerna, säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.

Läs mer: Las-bråk i LO – kan stoppas på kongress

Inga enskilda frågor ska vara slutförhandlade.

Förhandlingarna kretsar kring anställningsskyddsregler, omställningssystemet och arbetslöshetsförsäkring.

Läs mer: IF Metall: Alla har haft möjlighet att tycka till

Enligt den nu överenskomna avsiktsförklaringen är ett av förslagen att allmän visstid ska ersättas, kompetensutveckling under anställning stärkas och att det ska skapas en bättre och tryggare a-kassa,  som parterna ansvarar för.

Ett annat av förslagen i avsiktsförklaringen är att arbetsgivaren ska få större flexibilitet vid uppsägningar, men att uppsägningar även fortsättningsvis ska ske sakligt och rättssäkert.

Frågan om vad som menas med saklig grund ska nu utredas vidare.

Förhandlingarna pausar nu fram till den 1 augusti på grund av att avtalsrörelsen strax drar igång.

- Vi ser fram mot de fortsatta förhandlingarna efter sommaren med syftet att skapa en bättre fungerande arbetsmarknad, säger Mattias Dahl, vice vd på Svenskt Näringsliv, i ett uttalande.

Läs mer om avsiktförklaringen här.

LO förbund som hoppat av

De fem förbund som hoppat av från LO:s förhandlingar är Kommunal, Seko, Byggnads, Fastighets och Målarna.

Pappers valde att ställa sig utanför redan innan förhandlingarna inleddes.

TT

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna