Weihe avfärdar LO-krav om ökat rehabansvar

2019-08-26 12:45 TT  
Det blir en absurd situation om arbetsgivare måste ta ansvar för alla möjliga missbruk, sex-, spel- eller drogmissbruk, anser Teknikföretagens förhandlingschef Anders Weihe. Foto: Teknikföretagen, TT-Bild

Drogmissbruk på jobbet ökar och många får sparken när de upptäcks. Facket vill nu se ett ökat rehabiliteringsansvar från arbetsgivarna. Kommer inte på fråga, kontrar Teknikföretagens förhandlingschef Anders Weihe. – Inte för ett illegalt bruk av narkotika.

LO-facket IF Metall drar i höst i gång en kampanj på arbetsplatserna för att möta det ökade bruket av olika narkotiska preparat på jobbet. Att det har ökat är fack och arbetsgivare eniga om, hur mycket är svårare att säga.

– Jag har jobbat som jurist på IF Metall i 17 år. Sista året har jag haft mer sådana här ärenden på mitt bord än alla andra år tillsammans, säger Darko Davidovic.

Vad det handlar om, och som IF Metall vill sätta stopp för, är alla avsked av drogpåverkade personer som ofta sker med ryggmärgen eftersom droger även för eget bruk är olagligt.

– Arbetsgivarna tar ofta den lätta vägen, säger Darko Davidovic och menar att de lokala facken ofta hänger på i brist på kunskap.

Ofta handlar det inte om partyknarkare, utan om självmedicinering i spåren av olika diagnoser och sjukdomar där den enskilde kanske har utvecklat ett beroende.

– Det råder en stor okunskap, vi vill hitta lösningar tillsammans med arbetsgivarna, säger Davidovic.

Läs mer: SVT: Gå med på drogtest eller förlora jobbet

Arbetsgivare bör ha samma rehabiliteringsansvar som för alkoholmissbruk. Det ska inte gå att sparka en anställd bara för att man blir påkommen en gång med droger i kroppen på arbetsplatsen, enligt facket. Man måste skilja på det civilrättsliga och arbetsrättsliga.

– Vi håller med arbetsgivarna, att drogerna ska bort – men inte de anställda, säger Darko Davidovic.

Att droganvändandet har ökat i samhället, att det blivit mer accepterat, är en bild som både fack och arbetsgivare delar.

– Det har blivit ett större problem i många mindre och mellanstora städer där ofta produktionsenheterna ligger. Det förekommer både bruk och försäljning på arbetsplatserna i större utsträckning, säger Teknikföretagens Anders Weihe.

Läs mer: Viktigt agera snabbt vid alkoholmissbruk

Men att likställa reglerna för rehabiliteringsansvaret vid alkoholmissbruk med narkotika är att gå alldeles för långt, enligt Anders Weihe som egentligen tycker att även rehabansvaret för att bota alkoholister är för vidsträckt.

Narkotika är allvarligare, risken för arbetsplatsolyckor större och det är svårare att upptäcka. Hans rekommendation till sina medlemsföretag är omedelbart avsked vid påkomst av droger på arbetsplatser där olyckor kan ske.

Något rehabiliteringsansvar för arbetsgivaren ser han inte framför sig. Det blir en absurd situation om arbetsgivare måste ta ansvar för alla möjliga missbruk, sex-, spel- eller drogmissbruk, resonerar Weihe.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna